Politie en parket waarschuwen voor bankfraude en valse agenten

Dossiers waarbij sprake is van bankfraude zijn al enige tijd in opmars. Oplichters worden steeds stoutmoediger, hun modi operandi steeds vindingrijker. De Lokale en Federale Politie en het parket willen de bevolking zoveel mogelijk waarschuwen voor bankfraude en valse agenten en tips meegeven om oplichters te slim af te zijn.

Valse politieagenten

De afgelopen maanden kregen we al verschillende meldingen van bankfraude, waarbij slachtoffers telefoon kregen van een “bankmedewerker”. Nu krijgen we steeds meer meldingen dat er ook valse politieagenten in opmars zijn. Vooral oudere inwoners worden ’s avonds telefonisch gecontacteerd door oplichters die zich voordoen als medewerkers/inspecteurs van "Politie Aalst". 

De oplichters bellen via de vaste telefoonlijn en beweren dat er verdachte personen in de buurt zijn gespot. Ze bieden aan om te helpen met inbraakpreventie, maar dat is een vals voorwendsel! De zogenaamde “inspecteur” stelt vragen zoals: "Tot hoe laat bent u wakker? Bent u alleen thuis? Mag ik uw partner spreken? Heeft u huisdieren?". Met deze vragen probeert de oplichter vermoedelijk te achterhalen of de woning onbewaakt is. Geef geen informatie door, verbreek de verbinding en doe aangifte bij ons.

Onze tips

  • Geef nooit persoonlijke informatie via de telefoon, zeker niet als je de beller niet kent.
  • Echte politie-inspecteurs zullen nooit zonder afspraak via de telefoon naar jouw persoonlijke situatie vragen.
  • Meld verdachte telefoontjes bij de politie, zodat wij verder onderzoek kunnen doen.

 

Wat als jij het slachtoffer bent? 

  • Noteer het oproepnummer en kijk het na. Een nummer vanuit een andere telefoonzone is waarschijnlijk niet gerelateerd aan Politie Aalst.
  • Vraag de naam van de "politieagent", alsook zijn eenheid en dienst.
  • Geef geen informatie door over jezelf. 
  • Laat de persoon weten dat je zelf zal terugbellen.  
  • Verbreek de verbinding. Neem zelf telefonisch contact op met het nieuwe algemeen nummer van Politie Aalst: 053/85.55.55. 
  • Vraag naar de persoon die beweerde bij onze diensten te werken. Als die persoon echt bij ons werkt, verbindt onze meldkamer jou door. Werkt die persoon niet bij Politie Aalst, dan doe je best aangifte van de feiten. 

Praat erover met vrienden en familieleden en wijs hen op de gevaren van het meedelen van paswoorden en codes. Waarschuw de ouderen in je omgeving, zij zijn vaak het slachtoffer.

Labels