Politie Aalst gaat de strijd aan met cybercriminelen

Op vrijdag 3/12/2021 en maandag 6/12/2021 organiseerde Politie Aalst een Cyberboost-opleiding voor haar personeelsleden in Utopia. In samenwerking met Child Focus en de federale gerechtelijke politie sensibiliseerde Politie Aalst haar personeelsleden en zet zo in op beter onderzoek voeren naar online criminaliteit. Ongeveer 100 politiepersoneelsleden – zowel burger- als operationele collega’s – volgden de opleiding.

Cyberboost opleiding

In 2019 ontving Politie Aalst 77 aangiftes van informaticafraude. Informaticafraude is de noemer voor alle vormen van het verwerven van bedrieglijk vermogensvoordeel met een technologisch middel. In 2020 was er meer dan een verdubbeling naar 185 aangiftes. In 2021 zijn er tot nu toe 244. Internetcriminaliteit kent een heuse opmars. Dat merkt niet enkel de burger, maar zeker ook de politie. Bij een eerste interne communicatie over deze opleidingsdag waren er maar liefst 140 geïnteresseerden. Dit toont aan dat het fenomeen brandend actueel is.

In het verleden waren er al opleidingen, maar het is een fenomeen dat constant evolueert. Er is dus nood aan verdere opleiding. Enerzijds opleiding over hoe we onszelf en onze naasten behoeden voor internetcriminelen. Anderzijds opleiding over hoe we als politie het internet kunnen gebruiken in ons voordeel, voor betere opsporing van daders.

Deze doelstelling is al opgenomen in de projectwerking van het zonale veiligheidsplan. De opleiding Cyberboost is één van de initiatieven die voortvloeit uit dat project, samen met de informatieve folders die onze zone ontwikkelde in samenwerking met Child Focus, politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen, de federale gerechtelijke politie en Stad Aalst. De foto's en extra uitleg kan je hier op onze website vinden. 

Deze infodag is een kickstart voor het verdere opleidingsproces van het personeel. Er zijn al verschillende tools ter beschikking en het is belangrijk dat onze mensen ze kennen en kunnen gebruiken. In de toekomst zullen nog opleidingen volgen zodat de collega’s van bij de initiële klachtopneming snel en correct de dader kunnen opsporen.

Om de opleiding helemaal af te stemmen op de noden uit het werkveld, werd vooraf een bevraging afgenomen bij de deelnemers. Zij konden zo aangeven welke onderwerpen ze aan bod wouden zien komen en welke vragen ze zich stelden over online criminaliteit.

Tijdens de vorming kregen de deelnemers verschillende casussen van internetcriminaliteit voorgeschoteld om meteen de theorie op de praktijk toe te passen. 

In de voormiddag kregen alle personeelsleden de opleiding iCoach van Child Focus. Dat is een programma voor politie en preventiemedewerkers die zich willen engageren voor een veilig en verantwoord internetgebruik (bij jongeren). De meeste van de personeelsleden zijn (groot)ouder en zijn bezorgd om de online veiligheid van hun (klein)kinderen. Veel van de principes die tijdens de vorming aan bod kwamen, kunnen ze daarbovenop ook zelf toepassen in het dagelijkse leven.

In de namiddag ging de opleiding verder voor de operationele collega’s met een uiteenzetting van de RCCU (Regionale Computer Crime Unit) van de federale gerechtelijke politie en een collega uit de politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen. Zij gaven meer info over CyberAid. Dat is een toepassing waarop per online oplichtingsvorm onder andere duidelijke handleidingen staan uitgeschreven voor de opname van digitale sporen. Er zijn preventie- en slachtofferfiches ter beschikking en de politieambtenaar kan de voortzetting van het onderzoek volgen.

Om af te sluiten, kregen de deelnemers uitleg over phishing. Ze kregen mee wat de eerste en meest belangrijke stappen zijn bij een aangifte, welke vragen ze moeten stellen aan het slachtoffer en welke vaststellingen belangrijk zijn voor verder onderzoek.

Korpschef Jürgen Dhaene en burgemeester Christophe D’Haese benadrukken het belang van opleiding en sensibilisering van het politiepersoneel. Korpschef: “Sinds corona zijn de internetmisdrijven spectaculair gestegen, waardoor Cyberboost een perfect antwoord is op deze nieuwe trend. Op deze manier zullen onze medewerkers beter gewapend zijn om  tussen te komen bij internetmisdrijven.

Onze ‘special guest’ geeft een extra dimensie aan Cyberboost en zal ongetwijfeld een boost geven aan onze medewerkers bij het bestrijden van deze misdrijven.”

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA): In een maximaal streven naar veiligheid, is het absoluut noodzakelijk kort op de bal te spelen ter bestrijding van actuele en nieuwe vormen van criminaliteit. Cybercriminaliteit is duidelijk zo een fenomeen. Wij in Aalst blijven niet bij de pakken zitten, maar kiezen voor performante opleidings- en bestrijdingsmechanismen. Het beleid wil dus een boost geven om zo een veilig Aalst te genereren, ook op het internet.

Die special guest was niemand minder dan de ethische hacker, Inti De Ceukelaire. Hij en Politie Aalst slaan in 2022 de handen in elkaar om enkele projecten uit te werken om de strijd aan te gaan met onethische hackers en internetcriminelen.

Dat de opleiding toch doorgaat tijdens een nieuwe coronagolf, is een weloverwogen keuze. Het is belangrijk de opleiding niet langer uit te stellen want oplichters laten zich door corona niet tegenhouden, integendeel. Tijdens de COVID-19-pandemie was er een enorme opmars van online criminaliteit. Het aantal feiten en de soorten van online criminaliteit zullen in de toekomst alleen nog maar stijgen en zullen steeds meer deel uitmaken van het basispolitiewerk.

Labels