Overzicht van een maand CORONA-maatregelen

Rekening houdende met de maatregelen die de regering oplegt om de verspreiding van het Coronavirus te proberen beperken hebben wij als lokale politie onze opdracht ernstig genomen en onze operationeel inzetbare slagkracht geheroriënteerd. Een derde van deze mensen wordt nu ingezet om de coronamaatregelen te laten handhaven en wij werden genoodzaakt om enkele aanpassingen te doen in onze (niet-dringende) dienstverlening. We heroriënteren ons personeel en zetten dit zo efficiënt mogelijk in om zowel onze dringende dienstverlening als onze reguliere politiewerking te blijven garanderen. Voor ons zijn het vanzelfsprekend extra drukke dagen en wij hopen dat iedereen begrijpt dat wij niet altijd en overal even snel aanwezig kunnen zijn. Toch kan de bevolking steeds op ons rekenen.  

Controle politie corona-maatregelen

We hebben onze functionaliteiten wijkwerking, verkeer, recherche en onthaal (nog enkel op afspraak) tot een strikt en operationeel essentieel niveau herleid en maximaal ingezet op handhaving openbare orde, interventie en slachtofferzorg.  Deze basispolitiezorg wordt hoofdzakelijk door de politie-inspecteurs en in nauw contact met de bevolking uitgevoerd (Om 4 inspecteurs 24/7 in een ploegenstelsel te kunnen zetten heb je 28 tot 32 medewerkers nodig).

Net zoals elke andere organisatie hebben we de medewerkers die niet op het terrein moeten zijn maximaal met telewerk thuis aan het werk gezet, zeker als die tot de risicogroep behoren van mensen die door dit virus erg ziek kunnen worden en kunnen overlijden. De arbeidsplaatsen en onze mensen worden zo goed als mogelijk tegen het coronavirus beschermd maar dit is, zowel naar het ter beschikking gesteld materiaal als de noodzakelijke interventies voor de handhaving, niet eenvoudig.  Wij rekenen dan ook op de verantwoordelijkheid en burgerzin van iedereen om de opgelegde richtlijnen na te leven.

Er zijn altijd mensen die zich niet aan de corona-regels houden

Maar net zoals in de gewone tijden is het nemen en communiceren van maatregelen niet voldoende om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt.  En de redenen hiertoe zijn heel divers. Een eigenwijsheid, zich vervelen,  het willen verderzetten van wat men gewoon is te doen of een ongenaakbaarheid met de reden “dit zal mij niet overkomen”. Totdat het hen wel overkomt. Dan hebben ze “spijt”.  Dan pas realiseert men zich dat dit niet alleen over zichzelf gaat maar dat men anderen en de volksgezondheid in gevaar brengt. 

Het is slechts een heel kleine minderheid die zich uit foute motieven asociaal gedraagt.  De meeste mensen houden zich zo goed als mogelijk aan de regels en gaan zelden bewust de “social distancing“ overschrijden zoals in de winkel, op het jaagpad of in het park. 

Wat ook niet onderschat mag worden is dat andere mensen zich daar dan weer boos over maken. Dit is ook logisch want die willen dat ook de anderen zich aan de regels houden, net als zij, en gaan jagen tot alle hazen van het veld zijn. Politie wordt dan ook vaak naar de gerapporteerde inbreuken gezonden die bij aankomst niet meer vast te stellen zijn of in sommige gevallen geen inbreuken zijn, wat zonde is van de besteedde capaciteit.  

Sensibiliseren

De eerste dagen, nadat de maatregelen in de nacht van vrijdag op zaterdag 14/03/2020 van kracht gingen, heeft politie vooral sensibiliserend opgetreden.  Dit was niet gemakkelijk want lokale maatregelen stonden haaks op de maatregelen van de nationale regering.  Bibliotheken en nachtwinkels wou men lokaal sluiten en nationaal open houden, bepaalde lokale bedrijven en markten hun activiteiten liet men uitvoeren, enz.. Maar ook burgers begrepen de maatregelen niet goed en hielden er zich de eerste dagen ook niet aan de meeste regels. Na door de politie aangemaand te zijn beterde dat natuurlijk wel en werd ook de repressie op het niet naleven beter uitgewerkt en gecommuniceerd. 

Politie werd dan ook heel vaak bevraagd over de maatregelen en de interpretatie van deze maatregelen. In het begin was er een complete chaos en wist men niet wie nu waarvoor bevoegd is en de noodsituatie leidde.  Maar dra werd dit duidelijk en begon het nationaal crisiscentrum zelf goed te communiceren en werden maatregelen op basis van ervaringen op het terrein beter omschreven en verklaard. Politie kon van dan af ook verwijzen naar de desbetreffende hulplijnen en informatiefora. 

Maar het werd ook duidelijk dat sensibiliseren voor sommigen niet voldoende was waardoor politiemensen op pad werden gestuurd met de opdracht om volgens het logisch verstand en vooral naar de hardleerse overtreders processen-verbaal van overtredingen op te stellen. Deze duidelijkheid kwam er na de omzendbrief van 07/04/2020 van het College van Procureurs-generaal betreffende de gerechtelijke handhaving van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Controle op de maatregelen 

Om de controle op de maatregelen in onze zone te organiseren hebben we in samenspraak met de bestuurlijke overheden een aantal aandachtspunten opgesomd waar het verbod op samenscholing, de regeling rond handelszaken en winkels, de maatregelen voor culturele en sportactiviteiten en in het algemeen de social distancing kan geschonden worden. In het totaal betreft dit meer dan 100 hotspots.  Deze lijst is dynamisch en wordt op melding van burgers en de bestuurlijke overheden dagelijks aangevuld. De hotspots werden gedurende de afgelopen maand door politie meerdere malen gecontroleerd variërend van 100 maal (3 à 4 maal per dag) tot slechts 2 maal, samen goed voor 4000 geregistreerde controlemomenten. Natuurlijk wordt er ook op weg van en naar deze hotspots gepatrouilleerd en uitgekeken of iedereen zich wel aan de regels houdt. 

Maar ook het transport en de verplaatsingen werden gecontroleerd.  Immers de niet-essentiële verplaatsingen zijn op zich geen gevaar maar zorgen voor een gevaar op een andere plaats door het sociaal contact dat men nu net wou vermijden zo bv. naar zee of de Ardennen, naar ander familieleden, naar vrienden, waardoor het principe van “blijf in uw kot” niet gehuldigd wordt en de kans op besmetting vergroot. Samen hebben we 700 voertuigen gecontroleerd en een 6% hiervan was in overtreding. 

Processen verbaal

Aantallen

  • aantal inbreuken op Art. 1: 1
  • aantal inbreuken op Art. 2: 88
  • aantal inbreuken op Art. 3: 76
  • Aantal overtreders: 169 (Tijdens het paasweekeinde waren er 33 overtredingen)

Woonplaats overtreders

  • overtreders uit Denderleeuw: 60
  • overtreders uit Haaltert: 15
  • overtreders andere gemeente: 94

Minderjarig versus meerderjarig

  • minderjarige overtreders: 22
  • meerderjarige overtreders: 147
Grafiek corona overtredingen aantal per leeftijd



Boodschap en raadgeving aan iedereen

Het ziet ernaar uit dat we op 15/04/2020 een boodschap zullen krijgen dat we moeten volhouden.  Dit betekent dat we personen, die niet onder hetzelfde dak wonen, maximaal moeten blijven vermijden. Personen mogen zich alleen op de openbare weg of in openbare plaatsen bevinden voor een essentiële verplaatsing of voor lichaamsbeweging. We verduidelijken nog eens wat als ‘essentiële verplaatsing’ en ‘lichaamsbeweging’ beschouwd wordt.

Essentiële verplaatsingen (art. 8 MB 23/03/2020, gewijzigd op 03/04/2020)

Artikel 8: “De personen zijn ertoe gehouden thuis te blijven. Het is verboden om zich op de openbare weg en in openbare plaatsen te bevinden, behalve in geval van noodzakelijkheid en omwille van dringende redenen zoals: 

  • om zich te begeven van en naar de plaatsen waarvan de opening toegelaten is op basis van de artikelen 1 en 3;
  • om toegang te hebben tot bankautomaten en postkantoren;
  • om toegang te hebben tot medische zorgen;
  • om bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor mindervalide personen en voor kwetsbare personen;
  • om de professionele verplaatsingen uit te voeren, met inbegrip van het woon-werkverkeer;
  • om de activiteiten bedoeld in artikel 5, tweede lid uit te oefenen."

Artikel 1: " § 1. De handelszaken en de winkels zijn gesloten, met uitzondering van: 

  • de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels;
  • de dierenvoedingswinkels;
  • de apotheken;
  • de krantenwinkels;
  • de tankstations en de leveranciers van brandstoffen;
  • de telecomwinkels met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen, maar enkel voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak;
  • winkels voor medische hulpmiddelen, maar enkel voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak.”

Artikel 5, tweede lid: “In afwijking van het eerste lid, worden toegestaan: 

  • begrafenisceremonies, maar enkel in aanwezigheid van maximaal 15 personen, met een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon en zonder de mogelijkheid van blootstelling van het lichaam;
  • burgerlijke huwelijken, maar enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand;
  • religieuze huwelijken, maar enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst
  • buitenwandelingen met de leden van de familie die onder hetzelfde dak wonen in gezelschap van een andere persoon, alsook de beoefening van een individuele fysieke activiteit dan wel met de familieleden die onder hetzelfde dak wonen of telkens met eenzelfde vriend, en dit alles met respect van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon."

Artikel 3: “bedrijven van de cruciale sectoren en de essentiële diensten, zoals opgenomen in de bijlage bij dit besluit”

  • Voorbeelden van zaken die wel nog geopend zijn: zie https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/
  • Deze essentiële verplaatsingen mogen met alle transportmiddelen (auto, motor, fiets, te voet, openbaar vervoer, elektrische step, skateboard, enz.).
  • Altijd met minimum 1,5 meter afstand tussen jezelf en andere personen (behalve de personen die onder hetzelfde dak wonen).

Lichaamsbeweging (art. 5 MB 23/03/2020), gewijzigd op 03/04/2020)

  • Buitenwandelingen met de leden van de familie die onder hetzelfde dak wonen in gezelschap van een andere persoon. Of beoefening van een individuele fysieke activiteit, ofwel met de personen die onder hetzelfde dak wonen, ofwel telkens met dezelfde vriend met een afstand van 1,5 meter
  • Met respect voor samenscholingsverbod (dus niet met meer dan 2 personen; behalve indien met de personen met wie je onder hetzelfde dak woont)
  • Met social distancing (minimum 1,5 meter afstand houden van alle andere personen, behalve van de personen waarmee je onder hetzelfde dak woont)
  • Deze activiteiten zijn toegestaan voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht.
  • Enkel effectief fysieke activiteiten: wandelen, lopen, fietsen, voortbewegingstoestellen. Voor de activiteiten mogen enkel rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen (rolschaatsen, skateboard, step, e.d.  - niet de elektrische versie!) worden gebruikt. Deze beperking is niet van toepassing voor personen met een beperkte mobiliteit.
  • In het kader van deze activiteiten moet men permanent in beweging zijn. Het is bijvoorbeeld verboden om in de parken te gaan zitten, te picknicken of te zonnebaden. Uiteraard wordt er ten aanzien van ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een beperkte mobiliteit enige tolerantie aan de dag gelegd.
  • Verplaatsingen met de auto voor bovenstaande fysieke activiteiten zijn enkel toegestaan voor: 
    • Gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar;
    • Personen met een beperkte mobiliteit (met inbegrip van ouderen en zwangere vrouwen);
    • Begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking.

 

Ontrading sancties

  • Eerste PV = 250 euro boete (minnelijke schikking van parket), o.b.v. art. 10§1 MB 23/03/2020 + art. 187 Wet 15/05/2007.
  • Tweede PV = dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Je riskeert boete tussen 250 en 4.000 euro + gerechtskosten + kosten advocaat + gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden. Mogelijk moet je meekomen naar het politiekantoor voor contact met parket en de onmiddellijke betekening van de snelle dagvaarding.

     

 

Labels