VRT en Factcheckers verontschuldigen zich bij ons politiekorps!

De VRT en de programmamakers van Factcheckers verontschuldigen zich voor de fouten die zij hebben gemaakt in de uitzending van de portefeuilletest en de imagoschade die zij hebben aangericht bij het politiekorps van Wetteren Laarne Wichelen:

"Het klopt dat er aan onze kant fouten zijn begaan in het onderzoek in Wetteren, en daar willen we ons bij deze voor verontschuldigen. We hadden ‘onzorgvuldig’ een ticketje achtergelaten waardoor de initiële insteek van onze test niet meer overeind bleef, en dus het verhaal plots een andere wending kreeg waardoor onze portefeuille een identiteit kreeg. Dat had niet mogen gebeuren, want door die toegemeten identiteit kwam onze portefeuille in een andere procedure terecht, waardoor onze zoektocht vanaf dan troebel werd voor uw medewerkers. Onze beschrijving kwam niet meer overeen met de portefeuille die netjes geregistreerd werd. Daarnaast klopt het ook dat we over de termijn slordig zijn geweest door “een week geleden” te zeggen, terwijl de termijn 20 dagen was, en “donkerblauw” i.p.v. “zwart”. Ook die slordigheden hadden vermeden kunnen worden.

 

Wij als makers willen hier vooral op terugkijken als een leerproces. Als we een dermate “gevoelige” materie aansnijden, kunnen we ons geen slordigheden of fouten permitteren. En dat leermoment zit er nu wel in. Nu in alle eerlijkheid is dit dus nooit tendentieus bedoeld geweest, dat hebben we in ons voorgaand schrijven proberen duidelijk te maken. We hebben onszelf ongewild in bochten gewrongen waardoor er bepaalde keuzes zijn gemaakt die we achteraf opnieuw kunnen labelen als ‘onvolledig’.

 

Nogmaals zouden we ons namens het ganse team van Factcheckers en de VRT willen excuseren. We zouden het dan ook niet meer dan normaal vinden dat onze verontschuldigingen een plek krijgen op uw website, zodat het verhaal rond de portefeuilletest in uw zone in een genuanceerd daglicht komt te staan".

Labels