Fietsregistratie
Halt aan fietsdiefstal
Fietsdiefstal komt steeds vaker voor. Dat kan voor sommige mensen een reden zijn om niet (meer) of minder vaak te fietsen. Registreer je fiets via mybike, het fietsregistratieplatform van de federale overheid en de drie gewesten. Via dit platform kan je je fiets registreren en identificeren met behulp van een sticker. Dit maakt het fietsdieven moeilijker om te bewijzen dat zij eigenaar zijn van een gestolen fiets.
Registratie en gratis anti-fraude sticker
Mybike is gratis en richt zich tot iedereen die in België woont. Fietsers kunnen een gratis anti-fraude sticker met een unieke code aanvragen die op het frame van de fiets wordt aangebracht. De sterkte van dit systeem is dat het fietsen koppelt aan de informatie van een geverifieerde eigenaar in een nationale database (via bijvoorbeeld Itsme of eID).
Fietsers die al een gravure of een ander type registratie hebben, zullen deze gegevens ook kunnen invoeren in hun mybike-account. Dit zal de veiligheid van hun fiets verder verhogen.
Bij de aankoop van een tweedehandsfiets, of wanneer een gestolen fiets gevonden wordt, kan de QR-code op de fiets gescand worden om na te gaan of die gestolen is. De eigenaar kan anoniem worden gecontacteerd.
Hoe vraag je een sticker aan?
- Maak je profiel aan op mybike.belgium.be.
- Registreer je fiets.
- Bestel met één muisklik je sticker.
- Binnen de 2 weken ontvang je per post je persoonlijke sticker.
- Controleer of de QR code goed leesbaar is door hem tegen je kader te houden. Indien dit het geval is, kleef hem verticaal op het fietskader of op een andere zichtbare plek zoals hierboven afgebeeld. Opgelet: maak eerst de plek waar de sticker moet komen schoon en vetvrij. Zo ben je zeker dat de sticker goed kleeft.
- Ziezo, vanaf nu is je fiets geïdentificeerd en gekoppeld aan jouw persoonsgegevens!
Meer dan een simpele sticker!
- De sticker beschadigt het fietskader niet.
- De sticker is bijzonder moeilijk te verwijderen en UV- en weersbestendig.
- De sticker is aan de mybike-database gekoppeld waarin de gegevens bijgehouden worden die jij invoert (factuur, foto, serienummer …). Als bevoegde diensten (zoals de politie) je fiets vinden, kunnen ze je gemakkelijker identificeren als eigenaar en je fiets terugbezorgen.
Fiets gevonden
Gevonden fietsen waarvan de eigenaar niet kan worden geïdentificeerd, plaatsen we in het Facebookalbum 'Gevonden voorwerpen' en op www.bikebank.be.
Tips tegen fietsdiefstal
- Maak je fiets altijd vast, ook al laat je hem maar eventjes alleen staan.
- Gebruik een degelijk slot. Bevestig hiermee het kader aan een vast voorwerp.
- Fietsen die in een garage of een binnenplaats staan, kunnen ook gestolen worden. Maak je fiets daarom ook binnen vast aan bv. een muuranker.
- Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager.
- Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputer, afneembare verlichting, drinkbus ...
- Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstallingen. Bewaakte stallingen zijn de beste garantie tegen diefstal.
- Slechts weinig mensen kunnen hun fiets goed beschrijven. Gebruik daarom een fietspas of maak een foto van je fiets.
- Laat duidelijk zien dat je fiets geregistreerd is.
- Als je een tweedehands fiets koopt, laat dan nakijken of de fiets niet als gestolen geregistreerd staat alvorens er je eigen rijksregisternummer op te laten zetten.
Meer tips lees je op Fietsdiefstal voorkomen | Lokale Politie Buggenhout-Lebbeke.