Pas op voor valse emails

Ons politiedienst krijgt regelmatig melding dat er veel valse, frauduleuze mails circuleren.

Het is een bekend verschijnsel waarbij je een mail krijgt waarin je een boete of achterstand moet betalen.

Intussen herkennen we mails van Lokale of Federale Politie met als onderwerp 'Gerechtelijk Arrondissement' of 'Herinnering'; van Proximus of Telenet met als onderwerp 'Uw betalingstermijn is verstreken'.

Soms worden mails verzonden in naam van Intrum Justitia Nederland met een aanmaning tot betaling van een telecomoperator of iets dergelijks. Andere mails zijn dan weer afkomstig van het Centraal Justitieel Incassobureau waar er wordt gevraagd om geld over te schrijven. 

Ontving U ook dergelijke mails met een aanmaning tot betaling? Ga hier NIET op in! Het lijkt ons niet normaal dat het verzoek tot betaling van bv een verkeersboete wordt gevraagd via een e-mailbericht. Nooit zal een overheidsinstantie U op deze manier verzoeken om een openstaande boete te betalen.

De mails lijken authentiek omdat o.a. de officiële huisstijl wordt gebruik. Nochtans bevestigen deze instanties dat zij nooit betalingen vragen per mail.

Dit is een vorm van "phishing", waarbij men probeert om persoonlijke gegevens te ontfutselen of schadelijke software op uw computer te installeren. Deze gegevens worden nadien gebruikt om geld van uw bankrekening te stelen.

We willen de inwoners dan ook waarschuwen voor deze nieuwe vorm van oplichting. Ontvangt U dergelijke e-mails kan U die best negeren, betaal dan nooit en klik op op geen enkele link in het mail-bericht. Er is maar één plaats voor dergelijke mails nl de prullenbak van uw computer.

Bent U toch benadeeld : contacteer uw politiezone en doe aangifte.

Meer info :https://www.cjib.nl/Actueel/Nieuwsberichten-2014/phishing-mails.aspx?cp=36&cs=2161

Labels