Altijd mijn gordel dragen, beloofd!
Nog niet overtuigd om steeds je gordel te dragen? Wij zetten enkele confronterende redenen op een rij.
- Iemand die uit een wagen geslingerd wordt, loopt vijf keer meer kans om te sterven.
- Een airbag is enkel veilig in combinatie met de gordel. Een airbag klapt open met een snelheid van 200 à 300 km/u. Zonder gordel kan dat ernstige verwondingen veroorzaken.
- Ook bij lage snelheden is een gordel heel effectief. Een botsing aan 30 km/u kan zonder gordel al dodelijk zijn. Dit komt namelijk overeen met een val van de eerste verdieping.
- Een passagier zonder gordel wordt bij een ongeval een dodend projectiel. Inzittenden voorin lopen daardoor vijf keer meer het risico om dodelijk gewond te geraken als de passagier achterin geen gordel draagt. De gordel dragen is dus niet alleen in je eigen belang, maar ook in dat van de andere passagiers.
- De impact bij een aanrijding is enorm. Een persoon van 80kg wordt bij een botsing aan 50 km/u met de kracht van 1 ton weggeslingerd.
- De gordel kan je verwondingen bezorgen zoals een gebroken sleutelbeen of bekken. Maar zonder die gordel zijn de verwondingen veel ernstiger. Het risico op ernstige of dodelijke letsels vermindert met de gordel tot de helft.
Je bent verplicht een veiligheidsgordel te dragen op plaatsen die ermee uitgerust zijn.
Kinderen jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1.35m moeten worden vervoerd en vastgemaakt in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem.
Kinderen die jonger zijn dan 18 jaar en 1.35m of groter zijn, moeten worden vervoerd en vastgemaakt in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem of de gordel dragen.
Uitzonderingen:
- als je achteruit rijdt
- als je om ernstige medische redenen een vrijstelling hebt
- als je op een plaats zit waar geen gordel is voorzien (bvb. in sommige oldtimers of autocars)
- er zijn nog enkele specifieke uitzonderingen voor taxichauffeurs, bestuurders van prioritaire voertuigen en beambten van De Post
veiligverkeer.be | vias.be