FSMA waarschuwt voor frauduleuze tradingplatformen

Deze platformen proberen beleggers te lokken met beloftes van snelle en gemakkelijke winst, maar leiden vaak tot grote financiële verliezen. 

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt voor frauduleuze tradingplatformen die op internet actief zijn. De fraudeurs maken gebruik van verschillende methoden om potentiële slachtoffers te benaderen, zoals valse persberichten, nepreclame op sociale media, of misleidende websites.

De FSMA stelt vast dat de volgende websites de consumenten in contact brachten met frauduleuze tradingplatformen:

  • Algo Education 
  • Bitcode Method 
  • Immediate Peak 
  • Immediate Intal 
  • Immediate Vortex 

     

Ik ben opgelicht. Wat moet ik doen?

  1. Doe geen verrichtingen meer en verbreek alle contact met het platform: stort geen geld meer en geef geen bijkomende persoonlijke of financiële informatie. Verbreek alle contact met de fraudeurs. Ze zouden immers kunnen proberen u te manipuleren om u nog meer geld afhandig te maken.
  2. Contacteer uw bank: informeer uw bank onmiddellijk als u geld heeft gestort aan het frauduleuze platform.
  3. Meld de fraude aan de bevoegde autoriteiten: contacteer de FSMA en dien klacht in bij de politie.
  4. Documenteer alle gegevensuitwisselingen en transacties: verzamel alle bewijzen van uw gegevensuitwisselingen met het platform, inclusief e-mails, berichten, rekeninguittreksels en screenshots van de transacties. Als u de fraude meldt, zijn die elementen immers erg waardevol.
  5. Opgelet voor 'recovery rooms': bij deze praktijk contacteren fraudeurs slachtoffers van eerdere fraude met het voorstel om hen - tegen betaling - te helpen hun verloren tegoeden te recupereren. Vaak is dat echter gewoon een tweede fraudepoging.

 

Voor meer informatie en preventietips kan je terecht op de website van de FSMA. 

Klik hier om naar het artikel te gaan

Volg ons op Facebook en Instagram voor meer updates.

 

Labels