Informatief: kaders en graden van de politie, wat zijn dat?

Kom in deze blogpost alles te weten over de verschillende kaders en hiërarchische graden van de politie. Herken jij ze allemaal?

graden

Het personeel van de politie is onderverdeeld in twee kaders:

pkaders

 

  • Het operationeel kader omvat het personeel met operationele of 'politionele' functies;
  • Het administratief en logistiek kader omvat het personeel met ondersteunende, administratieve of logistieke functies, ook wel CALOG genoemd.

Politieambtenaren en agenten (1) vormen samen het operationeel kader waarbij de politieambtenaren bevoegd zijn voor het uitvoeren van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie. Daarnaast is het operationeel kader weer onderverdeeld in vier kaders: het agenten-, basis,- midden- en officierenkader. 

  • Het agentenkader staat in voor een beperkt aantal functies zoals verkeer- en GASretributies, zij zijn echter geen politieambtenaar (1).
  • Het basiskader van politieambtenaren omvat uitsluitend uitvoerende functies.
  • Het middenkader van politieambtenaren omvat opdrachten die het beleid van het officierskader omzetten in specifieke opdrachten en staan in voor de rechtstreekse aansturing en leiding van het uitvoerend personeel.
  • Het officierenkader van politieambtenaren omvat de hoogste leidinggevende/beleids-/managementfuncties.

(1) Politiemensen met de graad 'agent van politie' zijn geen politieambtenaren omdat zij niet de volledige, maar slechts een beperkte bevoegdheid hebben.

Vervolgens heeft elk operationeel personeelslid van de politie een bepaalde hiërarchische graad. Deze zijn bepaald naar gelang ervaring en zijn terug te vinden op het uniform van de politieambtenaar of agent. 

pgraden

 

De graden gelden zowel voor lokale als federale politie. De vier kaders werden afgelopen jaren uitgebreid met de graden ‘eerste commissaris’,‘eerste hoofdinspecteur’, ...  De kwalificatie 'eerste'  krijgt men wanneer de politieambtenaar of agent minstens 13 dienstjaren heeft vervuld in een bepaalde graad. De kwalificatie 'eerste' kan je herkennen aan de volle lijn onder het graadteken. Heb jij deze graden al eens zien voorbijkomen?

Heb je intresse om in één van deze kaders te werken? Bekijk dan onze openstaande vacatures of kijk op Jobpol voor opleidingen. Zit je nog met vragen? Contacteer ons gerust en vergeet ons niet te volgen op onze sociale media!

Labels