13(!) gsm'ende bestuurders bij verkeerscontrole van 14 december

Op donderdag 14 december deed de verkeersdienst van politie Geraardsbergen/Lierde een actie in samenwerking met VLABEL (De Vlaamse Belastingdienst). De focus lag op het gebruik van de gsm achter het stuur. Daarnaast werd ook gecontroleerd op zwaar vervoer. Maar liefst 13 bestuurders werden betrapt op GSM-gebruik, waarvan 3 professionele bestuurders. Daarnaast was 'overlading' ook een vaak voorkomende inbreuk.

Resultaten

De controles vonden plaats van 08u00 tot 13u00 op de N460/N45 en de N8 (ter hoogte van kmp. 32.6).

Controle 'zwaar vervoer'

Bellen of sms'en achter het stuur blijft een probleem. 3 professionele bestuurders - die op het moment van de controle voor werkgerelateerde doeleinden op de baan waren - werden betrapt op gsm-gebruik tijdens het rijden. Zij kregen een proces-verbaal en hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.    

8 vrachtwagens werden aan de kant gezet en gecontroleerd op overlading. Helaas waren 5 ervan in overtreding, hiervoor werd in totaal 17.000€ geïnd. Er wordt streng gecontroleerd én geverbaliseerd op overlading omdat rijden met een overladen voertuig meerdere risico’s en problemen met zich meebrengt. Om te beginnen is er de remafstand. Het remsysteem van een (vracht)wagen is niet voorzien op honderden (of soms duizenden kilo’s) te veel. De remweg van een te zwaar geladen voertuig wordt daardoor veel langer. Wanneer men dan aan een verkeerslicht moet stoppen, of wanneer de voorligger plots in de remmen gaat, zijn de gevaren niet te overzien. Daarnaast brengt een overladen voertuig schade toe aan het wegdek. Denk maar aan de langsgroeven op bepaalde wegen, die overigens levensgevaarlijk kunnen zijn, vooral bij regenweer en in het bijzonder voor motorrijders.

Verder was 1 vrachtwagenbestuurder in overtreding met de technische eisen, wat hem een boete van 350€ opleverde. De 2 vrachtwagenbestuurders die met alles in orde waren, kregen van onze inspecteurs een leuk gadget als beloning.

Overige controles

In totaal werden 21 ademtesten afgenomen, iedereen blies safe. Helaas waren er van de 5 uitgevoerde speekseltesten 2 met een positief resultaat. Beide chauffeurs begingen ook nog andere verkeersovertredingen. Zij kregen een proces-verbaal voor respectievelijk:

  • D​​​​​​rugs in verkeer + gebruik GSM. Intrekking rijbewijs
  • Drugs in verkeer + sturen terwijl nog niet voldaan aan opgelegde proeven + geen identiteitskaart => het voertuig werd geïmmobiliseerd

Verder werden onderstaande verkeersinbreuken vastgesteld:

  • 1 proces-verbaal voor het niet hebben van een verzekering-inschrijving-keuringsbewijs + geen geldig rijbewijs => het voertuig werd in beslag genomen!
  • 1 proces-verbaal voor een verlopen keuringsbewijs
  • 9 onmiddellijke inningen voor gsm-gebruik
  • 2 onmiddellijke inningen voor ladingzekering
  • 2 processen-verbaal van waarschuwing inzake technische eisen

Labels