Mistlichten: wanneer mag je ze wel/niet gebruiken?
"Zie je nog wat, of rijdt je wagen al in een wolkje?" 🌫️
Mistig weer betekent dat je mogelijk de mistlampen weer eens moet aanzetten, maar wist je dat mistlichten niet altijd een goed idee zijn? Gebruik ze slim, want onnodig aanzetten kan andere chauffeurs verblinden! Ontdek wanneer je ze wél mag gebruiken!

Wanneer moet je je mistlicht(en) achteraan opzetten?

Achtermistverlichting kan bestaan uit één of twee lampen, is verplicht rood van kleur en wordt op je dashboard aangeduid met een oranje symbool.
VERPLICHT
- Zodra je minder dan 100 meter ver kan zien door mist of als het sneeuwt moet je je achtermistlicht(en) opzetten.
- Als het fel regent, moet je je achtermistlicht(en) altijd opzetten.
VERBODEN
- In alle andere omstandigheden is het verboden om je achtermistlichten te gebruiken. Ze zijn verblindend en dus gevaarlijk voor andere weggebruikers.
Wanneer moet je je mistlicht(en) vooraan opzetten?

Voormistlichten zijn doorgaans wit en worden aangeduid met het groene symbool op je dashboard.
NOOIT VERPLICHT
- Voormistlichten zijn nooit verplicht.
TOEGELATEN
- Voormistlichten mag je alleen gebruiken bij mist, sneeuwval of felle regen als je minder dan 100 m ver kunt zien.
Hoe schat je 100 meter in?
100 meter schatten is heel moeilijk, je kan best de verlichtingspalen gebruiken als referentiepunt. De oude, lagere palen staan op 30 tot 40 meter van elkaar. Als je dus de tweede paal niet ziet, steek je je rode achtermistlichten aan. De nieuwe, hoge palen staan op 70 meter, dan wordt het wat gokken. Je kan ook de onderbroken streep gebruiken om te schatten. Als je maar 10 streepjes ziet, moet je je mistlicht gebruiken.
Vergeet niet: uitschakelen na de rit!
Let er wel op dat je na je rit de mistverlichting weer uitschakelt, want die mag in geen andere omstandigheden worden gebruikt. Als je dat vergeet en nietsvermoedend de weg opgaat, ben je in overtreding en riskeer je een boete, omdat je de andere weggebruikers verblindt.
Let op voor het ‘stofzuigereffect’
(Ketting)botsingen door dichte mist: het komt geregeld voor. Maar hoe kan je een ongeval bij mist voorkomen? Kom je plots in een mistbank terecht? Ga dan niet bruusk op je rempedaal staan! Het allerbelangrijkste is om geleidelijk je snelheid te minderen. Klamp je zeker niet aan de achterlichten van je voorganger en houd altijd voldoende afstand. Zo heb je meer tijd om te reageren als plots het verkeer voor je bruusk zou vertragen. Gebruik in dat geval je knipperlichten om het achterliggende verkeer te waarschuwen.