Met de wagen op de baan? Dit moet je verplicht in de auto hebben!

Nog al te vaak valt het op bij controles: bestuurders hebben niet altijd de nodige papieren of zaken in hun voertuig!  

Ga je met je auto de openbare weg op, dan moet je altijd een aantal boorddocumenten kunnen voorleggen. Van de verplichte boorddocumenten moet je het originele exemplaar in je wagen hebben. Kopieën zijn niet toegelaten. Je moet ze kunnen voorleggen bij een politiecontrole en ook bij een ongeval heb je ze nodig. Als je je autopapieren niet bij hebt, kun je een boete krijgen.

De volgende documenten moet je altijd in je auto hebben:

Verplichte boorddocumenten

De volgende documenten moet je altijd in je auto hebben:

  • Verzekeringsbewijs (voorheen groene kaart): het attest dat je van je verzekeraar krijgt als je een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor je wagen hebt genomen. Sinds 1/7/2020 is dit document niet langer groen maar wit en is het ook digitaal beschikbaar.  
  • Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs): dit document is als het ware de identiteitskaart van jouw auto. Het toont dat je auto is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen). Sinds 1 september 2013 heeft de DIV een nieuw geel inschrijvingsbewijs in twee delen ingevoerd (vroegere 'roze kaart'). Het eerste deel van het document moet altijd aan boord van het voertuig blijven, het tweede deel moet je thuis bewaren.
  • Keuringsbewijs: als je auto ouder is dan 4 jaar moet je naar de technische controle. Je ontvangt dan een groen of rood keuringsbewijs.
  • Gelijkvormigheidsattest: dit document krijg je bij de aankoop van je auto.

Leg altijd de originele boorddocumenten in je auto, geen kopieën. Enkel het verzekeringsbewijs mag je ook zelf afdrukken. Als je je autopapieren niet bij hebt, kun je een boete krijgen.

Welke papieren moet je zelf bij hebben als je met de wagen rijdt?

De chauffeur moet altijd een geldig rijbewijs en identiteitskaart bij zich hebben. Dat laatste geldt trouwens voor alle passagiers vanaf 15 jaar.

De volgende zaken zijn verplicht aanwezig in uw voertuig:

  • Gevarendriehoek
  • Brandblusapparaat (goedgekeurd)
  • Fluovestje
  • Verbanddoos

Labels