Veiligheid voorop, hond aan de lijn, da's fijn!

Loslopende honden zorgen bij mensen, die hiermee geconfronteerd worden, regelmatig voor een onveiligheidsgevoel. Niet enkel honden die onbeheerd rondlopen, maar ook baasjes die hun hond niet aan de leiband houden, zorgen voor ergernis.

Wat zegt het politiereglement van de stad Geraardsbergen en de gemeente Lierde hierover?  

Hond aan de lijn

Volledig politiereglement? Klik HIER! 

Wat is nu het advies wanneer je met je hond buiten gaat? Laat je hem loslopen, of moet hij steeds aan de leiband? Aan de hand van een handige infographic, zetten we de voornaamste regels even op een rij:

Infographic Maak het niet te bont met je hond

 

Maar wat doe ik als ik een loslopende hond tegenkom?

De eerste verantwoordelijkheid ligt dus bij het baasje van de hond. Maar als je zelf in een situatie terechtkomt waar een hond op je afstormt zonder leiband, dan zijn dit de acties die je moet ondernemen:

  1. Blijf kalm en ga niet lopen. Jouw beweging trekt enkel maar meer aandacht en creëert opwinding.
  2. Blijf de hond langs de voorkant aankijken, maar maak geen direct oogcontact. Zo kan je reageren op een mogelijke agressieve actie, zonder dat je een bedreigende pose aanneemt. Probeert de hond langs je achterkant te komen, draai dan mee.
  3. Blijf rustig in je houding, maar ga wel luid roepen. Je roept er best de eigenaar bij.
  4. Als de situatie – hopelijk zonder schade – gekalmeerd is, heb je het recht om de eigenaar op de vingers te tikken over het feit dat zijn hond niet aan de leiband liep. Zelf al verklaart hij dat het een brave hond is; wanneer de hond niet kan luisteren naar zijn baasje en wild naar vreemden toe rent, is hij duidelijk niet in staat om zonder leiband te wandelen. Wil de eigenaar niet luisteren, dan is een aangifte bij de politie zelf op zijn plaats om de volgende persoon die in contact komt met deze hond te beschermen.

Bron: www.natuurenbos.be

Labels