LET OP: 'Blue Whale Challenge' (zelfmoordspel) gaat opnieuw rond op sociale media!

De 'Blue Whale Challenge', het zogenaamde 'zelfmoordspel', duikt via sociale media als Instagram, TikTok en Snapchat opnieuw op in o.a. Nederland en België. Het 'spel' is gericht op jongeren en kinderen: ze moeten steeds gevaarlijkere opdrachten uitvoeren en dienen zichzelf uiteindelijk van het leven te beroven!

De Blue Whale Challenge is ook wel bekend onder de naam Blue Whale Game en is een dodelijk, misleidend 'spel'. Dit spel is 'fake' maar helaas hebben kinderen en jongeren het vaak lastig om feit van fictie te onderscheiden en zijn ze bovendien gevoelig voor groepsdruk. Weigeren om mee te doen gaat bovendien regelmatig gepaard met dreiging en intimidatie. Daarom geven we graag wat meer duiding bij dit gevaarlijk 'spel' => wat is het en waar moet je als (groot)ouder op letten?

Blue Whale Challenge

Het spel, of in elk geval de berichten over dit spel, zijn afkomstig uit Rusland en waarschijnlijk oorspronkelijk gebaseerd op fake nieuws, maar ondertussen komen uit verschillende landen berichten over jongeren die effectief betrokken zijn in online groepen die mekaar aanzetten tot zelfbeschadigend gedrag.

50 opdrachten in 50 dagen

Het gaat om een 'spel' waarin jongeren worden aangemoedigd om in 50 dagen 50 verschillende opdrachten te vervullen. De opdrachten worden telkens net een stapje gevaarlijker en lichamelijk en/of geestelijk letsel ligt op de loer. Aan het einde van het 'spel' krijgen deelnemers de opdracht om zichzelf van het leven te beroven.

Groepsdruk en dreigementen? 'Het is niet echt'

Omdat het 'spel' niet zelden gepaard gaat met dreiging en afpersing, voelen jongeren zich onder druk gezet om tóch door te gaan. Wie er vroegtijdig mee stopt, krijgt bijvoorbeeld te horen dat hun persoonlijke gegevens in gevaar zijn en openbaar op internet verschijnen. Deelname weigeren wordt een ingewikkeld verhaal als je vatbaar bent voor dergelijke (groeps)druk.

Wees alert!

Het is belangrijk om alert te zijn op signalen dat kinderen of jongeren betrokken zijn bij zogenaamde prosuïcide groepen.

Een aantal tips:

  • Het ‘online leven’ is voor jongeren vaak erg belangrijk. Ontzeg dan ook niet meteen de toegang tot het internet. Bespreek met de jongere wat hij online meemaakt, geef het signaal dat alles bespreekbaar is en dat je open staat voor zijn /haar zorgen
  • Let op signalen die mogelijks wijzen op suïcidaal gedrag: plotse gedragsveranderingen, zich terugtrekken, het stellen van risicovol gedrag, vroeg opstaan of ’s nachts wakker blijven, …Of signalen van automutilatie: onverklaarbare verwondingen, het lichaam altijd bedekt houden,…Bespreek signalen open met de jongere, en peil naar eventuele suïcidegedachten.
  • Laat de jongere weten dat, welke druk er ook uitgeoefend wordt vanuit de online groep, hij/zij wel degelijk de keuze kan maken hier mee te stoppen en dat je hierbij wil helpen.

Nood aan een gesprek in dit verband? Contacteer de Zelfmoordlijn 1813 via telefoon (24/24), chat of e-mail.

Bron: zelfmoordlijn.be; opgelicht.avrotros.nl

Labels