Haal je schouders niet op voor 'Shoulder surfing'! KIJK UIT!

'Shoulder surfing' is een list die fraudeurs gebruiken om achter je PIN-code te komen alvorens de bankkaart te stelen. Op die manier beschikken ze over jouw code en bankkaart en moeten ze nog alleen je rekening leegmaken. Concreet bestaat deze techniek erin over je schouder mee te kijken op het ogenblik dat je een bankoperatie aan een terminal in de bank of in een winkel uitvoert. Ze stelen dan je kaart om zoveel mogelijk geld op te nemen in de kortst mogelijke tijd.

Nu heel wat mensen kerstinkopen doen en dus vaak geld pinnen aan een automaat óf betalen met de bankkaart in de winkels, is deze periode ideaal voor deze fraudeurs! WEES ALERT en volg onze TIPS!

Shoulder surfing

Werkwijze?

Meestal werken twee of zelfs drie personen bij deze techniek samen. De daders kunnen natuurlijk actief zijn in selfbankings, maar ook op andere plaatsen waar een betaalterminal staat zoals in winkels of restaurants. Zodra ze je geheime code hebben gezien, stelen zij de bankkaart door onder verschillende voorwendselen de aandacht van het slachtoffer af te leiden, hetzij wanneer het zijn transactie bij de geldautomaat beëindigt, hetzij even later op de parkeerplaats wanneer het bijvoorbeeld zijn boodschappen in de auto laadt, of zelfs thuis na het discreet te hebben gevolgd.

Bij geldautomaten worden nog andere frauduleuze methoden toegepast: moeilijk te detecteren apparatuur wordt in de automaat geïntegreerd zodat de kaarten ('card trapping') of contant geld ('cash trapping') binnenin geblokkeerd blijven. Een kaartlezer registreert de gegevens op de magnetische kaart en een vervalst toetsenbord of een miniatuurcamera vangt de code op ('skimming').

Bij nog een andere methode filmen ze alles met een verborgen camera. Frauduleuze observatietechnieken zoals 'shoulder surfing' worden ook gebruikt om persoonlijke gegevens en wachtwoorden te bemachtigen wanneer deze worden ingevoerd op een tablet, laptop of telefoon op het werk of in het openbaar.

Waarop moet je letten aan de bankautomaat?

  • Voor elke persoon die tegen je spreekt op het ogenblik dat je geld afhaalt, ook al is die persoon zeer hoffelijk en vriendelijk. Verdubbel je waakzaamheid op dat ogenblik. De persoon die tegen je praat, is waarschijnlijk niet alleen; check dus ook je onmiddellijke omgeving.
  • Er zijn allerhande trucks: zeggen dat je een bankbiljet hebt laten vallen, een gesprek beginnen, je voorstellen om de operatie te herbeginnen omdat er een bericht verscheen op het scherm of je vragen om te tonen hoe hij/zij geld moet afhalen.
  • Een derde biedt aan om op zijn telefoon naar Card Stop te bellen omdat je bankkaart geblokkeerd is in de automaat of omdat je je transactie niet goed kon afronden. Doe dit niet want ze zullen in werkelijkheid een handlanger bellen die zal "bevestigen" dat je kaart geblokkeerd is.
  • Als je een geldautomaat niet kent of niet op een gebruikelijke plaats staat (bv. naast of in een bankfiliaal).
  • Als iemand je benadert nadat je een betaling met je kaart hebt gedaan of geld hebt opgenomen. Wat de reden ook is, weiger dat ze te dicht bij jou komen of je helpen.

     

Wat zijn goede reflexen?

  • Kies geen code die gemakkelijk te raden is en leer deze in elk geval van buiten.
  • Aarzel niet de persoon die na jou aan de beurt is, te vragen om even uit de weg te gaan, voor de tijd die nodig is om je code in te tikken. Als de persoon toch dicht bij je blijft staan, haal dan geen geld af maar laat hem/haar voorgaan.
  • Laat je niet afleiden op het ogenblik dat je een bankverrichting doet. Bedek het klavier met je vrije hand of je portefeuille als je de code intikt.
  • Stop bij de minste twijfel met je verrichting en haal je kaart uit de automaat. Ga overigens nooit in op de vraag van een vreemde om je code nog eens in te tikken.
  • In geval van problemen zoals een ingeslikte kaart of diefstal bel je onmiddellijk Card Stop op het nummer 070 344 344 om je kaart te laten blokkeren. Bel het nummer zelf, laat nooit iemand anders dit voor jou doen.
  • Bel ook onmiddellijk het nummer 112/101 of ga naar de politie als je getuige of slachtoffer was van verdachte handelingen.

Labels