Amnestieperiode voor wapens definitief afgesloten: tijd voor een overzicht!

De laatste amnestieperiode voor het sanctieloos binnenbrengen van vergunningsplichtige wapens of het nog laten regulariseren van deze wapens liep tot 31 december 2018 en is dus definitief voorbij! Tijd voor een stand van zaken.

Eén ding is alvast duidelijk... onze wapendienst zat ook in 2018 niet stil en kon heel wat dossiers afhandelen. Dat bewijst onderstaand overzicht:

  • 69 vergunningsplichtige vuurwapens geregulariseerd
  • 13 vergunningsplichtige vuurwapens afgestaan voor vernietiging
  • 63 laders afgestaan voor vernietiging
  • +/- 5kg munitie afgestaan voor vernietiging
  • 6 niet-vergunningsplichtige wapens afgestaan voor vernietiging
  • Geen enkel verboden vuurwapen aangeboden
  • 1 verboden onderdeel aangeboden voor vernietiging

Hebt u thuis een wapen of wilt u er een kopen? Wat zegt de wet en wat moet u doen?

dienst wapens

Bezit u een wapen? Dan moet u rekening houden met de wapenwet van 8 juni 2006. Deze wet vermeldt de rechten en plichten van onder meer wapenverzamelaars, sportschutters en wapenhandelaars.

De wapenwetgeving is een uitgebreide materie met verschillende regels voor verschillende soorten gebruikers. De wapenwetgeving is door de jaren heen versnipperd over verschillende wetteksten. Zo moet men in België niet enkel rekening houden met de wapenwet, maar ook met o.a. de gewestelijke decreten over de jacht, de gemeenschapsdecreten over het sportschieten en de gewestelijke bevoegdheid op het gebied van de in-, uit- en doorvoer van wapens.

Wapens worden onderverdeeld in drie categorieën: verboden wapens, vergunningsplichtige wapens en vrij verkrijgbare wapens. Het bezit van vuurwapens is in principe verboden in België. Voor het bezit van vergunningsplichtige wapens moet u een vergunning of een gelijkaardig document aanvragen, of u nu particulier, handelaar, verzamelaar, jager of sportschutter bent. Ook wapenbeurzen moeten vergund zijn.

Voor uitvoer en doorvoer van wapens hebt u ook een vergunning nodig. U moet bovendien een procedure  volgen voor u bij het gewest een uit- of doorvoerlicentie mag aanvragen.

Een gedetailleerd overzicht van de wapencategorieën, van de vergunningsprocedures en van uw rechten en plichten kan u vinden op de website van de federale overheidsdienst Justitie via deze link:

https://justitie.belgium.be/nl/themas_en_dossiers/veiligheid_en_criminaliteit/wapens

 

Onze dienst Wapens

De dienst Wapens ondersteunt zowel het korps als het bestuur en de bevolking met zijn expertise inzake wapens.

Aarzel daarom niet om contact op te nemen met onze wapendienst via het algemeen telefoonnummer (054/430 430) of via mail (PZ.GbergenLierde.Wapens@police.belgium.eu).  

Verantwoordelijke Wapens:

Kristof Van den Broeck, Inspecteur

 

Labels