Al gehoord van 'Wangiri'? Opgelet voor telefonische oplichting via buitenlandse nummers!

Wangirifraude of wangiri is een vorm van fraude of telefonische oplichting waarbij er geprobeerd wordt om mensen terug te laten bellen naar dure betaalnummers. Het woord wangiri is Japans voor één keer overgaan en stoppen. Wangirifraude bestaat al langere tijd en komt af en toe voor. Ook nu krijgen we opnieuw meldingen van burgers dat deze telefoontjes de kop opsteken.

Hoe werkt het?

De 'wangirifraude' werkt als volgt: vanaf een onbekend, vaak buitenlands nummer (bv. +252, +37, +44 +88) wordt er gebeld naar jouw telefoonnummer. Na één enkele keer overgaan, wordt er aan de andere kant weer opgehangen. Op jouw scherm is te zien dat je een oproep gemist hebt, met een onbekend telefoonnummer erbij. De telefoonfraudeurs hopen dan dat jij terugbelt naar dit onbekende nummer ... BEL ZEKER NIET TERUG!

Wangiri

Bel je terug, dan kom je immers terecht op een betalend nummer, waar ze je zo lang mogelijk aan de lijn proberen te houden (bv. door het laten horen van een wachttoon of onder het voorwendsel dat je iets gewonnen hebt). Pas na enige tijd heb je door dat er niemand op gaat nemen: zo lopen de kosten op. Ook kan het zijn dat de wangiri-fraudeurs piepjes nabootsen zodat je denkt dat je opgehangen hebt. In werkelijkheid hang je nog een lange tijd aan de lijn met een heel duur servicenummer dat ergens in het buitenland gevestigd is. De telefoonkosten kunnen dus snel oplopen met een dure telefoonrekening tot gevolg!  De schade die door deze fraude ontstaat, wordt vaak niet door telefoonproviders vergoed. Jaarlijks zijn honderden klanten de dupe van wangiri!

 

HOE VOORKOMEN?

Voor providers is het lastig om dit soort fraude helemaal te voorkomen. De fraudeurs gebruiken steeds weer nieuwe nummers en ze kunnen niet alle nummers blokkeren voor uitgaande gesprekken. Word je gebeld door zo’n buitenlands nummer? Bel dan je provider en geef het nummer door, zodat zij deze kunnen blokkeren. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je niet opneemt of terugbelt, want alleen dan worden er kosten gemaakt.

Je kan er ook voor kiezen om zelf onbekende nummers te blokkeren op je telefoon. Klik HIER voor een korte handleiding hoe je dit moet doen (zowel voor iPhone als Android).

Bron: Avrotros.nl + Radio2

Labels