PZ Brakel ondertekent protocol voor mensen met dementie die dwalen
Op ons grondgebied tellen we 8 woonzorginstellingen, waar er samen 1200 mensen verblijven. Op ons inwonersaantal van 32000 is dit een behoorlijk aantal. Door de vergrijzing van de bevolking zal het aantal ouderen alleen maar toenemen. Daarnaast zien we ook een opmerkelijke stijging van het aantal mensen met dementie of alzheimer.
Af en toe gebeurt het dat een persoon met dementie vermist geraakt uit de woonzorginstelling. In deze gevallen is het belangrijk om snel actie te ondernemen, wanneer er sprake is van dementie of alzheimer is de denkwereld van de vermiste moeilijker in te schatten. Wanneer er iemand vermist geraakt raden wij de woonzorgcentra aan om eerst zelf een zoeking te doen van 20 min. Wanneer de persoon binnen die 20 min niet wordt teruggevonden, moet de politie worden gecontacteerd.
Samen met de woonzorgcentra hebben wij afgelopen maandag een protocol ondertekend dat ons helpt om dwalende personen sneller terug te vinden. Elke zorginstelling zal een fiche opmaken met informatie over de bewoners, met die fiche kunnen wij sneller handelen en dus geen kostbare tijd verliezen.
In deze fiche staan heel wat persoonsgegevens en ook een recente foto, maar ook welke gewoonten de man of vrouw heeft. Als politiediensten hebben we ervaren dat mensen die verdwijnen uit een zorginstelling zich ofwel in de nabije omgeving van die zorginstelling bevinden ofwel teruggaan naar een plaats die voor hen emotioneel belangrijk is. Dus dan is het voor ons als politiedienst ook belangrijk om die plaatsen te kennen.
We zijn dan ook heel dankbaar dat dé expert ter zake Alain Remue een uiteenzetting is komen geven om de problematiek te kaderen.