Sensibiliseringscampagne tegen gauwdiefstal en zakkenrollerij

De Spoorwegpolitie (SPC) neemt vanaf 22 juni 2021 deel aan een gecoördineerde sensibiliseringscampagne op Europees niveau. De campagne wil reizigers alert maken voor het fenomeen van gauwdiefstallen en zakkenrollerij in de spooromgeving. Blikvangers van de campagne zijn zes monstertjes, die elk op hun beurt een vaak voorkomende modus operandi uitbeelden. 

Stoppickpockets

Zakkenrollers zijn steeds op pad en maken gebruik van de drukte in stations of treinen om onopgemerkt toe te slaan. De meeste gauwdieven en zakkenrollers werken in teamverband en samen: terwijl één van de dieven bijvoorbeeld iemand afleidt, steelt een medeplichtige van het slachtoffer.  

Zes monstertjes!

Monstertje 1/6: DE BLOKKEERDER: Blokkeert het einde van de roltrap en laten het slachtoffer en de anderen op elkaar ophopen. Terwijl iedereen voor zich uit kijkt, reikt een medeplichtige van achteren in de zakken van het slachtoffer.

Monstertje 2/6: DE BLOEMENGEVER: Begroet het slachtoffer vriendelijk, omhelst hem/haar of geeft hem/haar een bloem. Terwijl het slachtoffer in de war is, verdwijnt zijn/haar portemonnee.

Monstertje 3/6: DE RAAMKLOPPER: Klopt op de buitenkant van het treinraam. De medeplichtige in de trein steelt de kostbaarheden van het afgeleide slachtoffer.

Monstertje 4/6: DE SLUWE MORSER: Maakt ‘per ongeluk’ vlekken op de kleding van het slachtoffer. Tijdens het opruimen verdwijnt het geld uit de zakken van het slachtoffer.

Monstertje 5/6: DE BOTSER: Botst op het slachtoffer in de menigte of valt aan in tangformatie met een medeplichtige. Terwijl het slachtoffer is afgeleid, reikt hij/zij of hun medeplichtige in de zakken van het slachtoffer.

Monstertje 6/6: DE NEPTOERIST: Vraagt het slachtoffer de weg en toont hem/haar een kaart. Terwijl het slachtoffer probeert te helpen en de kaart met beide handen aanneemt, wordt er uit de tas van het slachtoffer gestolen.

Wees alert! Pas op je spullen en bescherm jezelf tegen diefstal!  

Labels