Drugs in het verkeer: 8 procent meer overtredingen op één jaar tijd

VLAAMS MINISTER LYDIA PEETERS LANCEERT NIEUWE CAMPAGNE TEGEN RIJDEN ONDER INVLOED

PERSBERICHT VSV 

GROOTGELIJK

Mechelen, 29 mei 2021 – Vandaag lanceert Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) de campagne “Groot gelijk dat je nuchter rijdt”. “Rijden onder invloed van drugs is een toenemend probleem in het verkeer”, zegt minister Peeters. “In 2020 nam het aantal vastgestelde overtredingen in Vlaanderen op één jaar tijd met 8% toe, zo blijkt uit cijfers van de Federale Politie. Daarnaast is er ook stijgende bezorgdheid over lachgasgebruik achter het stuur.”

In Vlaanderen stelde de politie vorig jaar 7.539 inbreuken tegen de wetgeving op rijden onder invloed van drugs vast, een stijging met 8% ten opzichte van 2019 (6.983 inbreuken). Sinds 2011 stijgt het aantal vaststellingen van jaar tot jaar, onder meer dankzij de verbeterde opsporingstechnieken zoals de speekseltest en de speekselanalyse. Die cijfers zijn echter maar het topje van de ijsberg: eerder onderzoek van de VSV gaf al aan dat 17% van de 18- tot 29-jarige bestuurders de kans niet uitsluit dat ze drugs en rijden zouden combineren. (1)

Drugs, lachgas en andere psychotrope stoffen wijzigen de normale werking van de hersenen en hebben daardoor altijd een negatieve impact op de rijvaardigheid. Sommige stoffen hebben bovendien gevaarlijke nawerkingen die uren later nog voor een verhoogd ongevallenrisico kunnen zorgen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Rijden onder invloed van drugs of andere middelen is per definitie onverantwoord. Wie in een roes achter het stuur kruipt, is niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor anderen. Ik zet dan ook volop mijn schouders onder deze campagne tegen rijden onder invloed. Sensibilisering, maar ook controles zijn noodzakelijk om een duidelijk signaal te geven dat rijden onder invloed nooit kan en niet getolereerd wordt”.

Op vraag van minister Peeters start de VSV daarom met een campagne die jongeren en bij uitbreiding iedereen die niet onder invloed rijdt groot gelijk geeft: “Groot gelijk dat je nuchter rijdt!”. Voor jongeren zijn er specifieke boodschappen via sociale media, bijvoorbeeld: “Groot gelijk dat je er wat van zegt als iemand toch gebruikt en nadien achter het stuur kruipt”, of nog: ”Groot Gelijk dat je een alternatief zoekt om veilig thuis te geraken”.

Verder zijn er drie campagnevideo’s en een oproep van Tomorrowland-DJ Kenn Colt die zelf een vriendin verloor bij een ongeval waar de bestuurder onder invloed reed. Speciaal voor de campagne lanceert hij een nieuwe track, “You’re damn right!”. Radiozenders StuBru en Q Music besteden een hele week lang aandacht aan de problematiek van drugs en lachgas in het verkeer. De algemene campagneboodschap wordt ondersteund door wegaffiches en boodschappen op de tankpistolen in 535 tankstations verspreid over Vlaanderen. Alle campagnemateriaal is beschikbaar op www.beloofd.be, waar je ook de belofte kunt maken om nuchter te rijden en die belofte vervolgens kan delen met al wie je dierbaar is.

Altijd strafbaar

Rijden onder invloed van drugs is altijd strafbaar. In tegenstelling tot alcohol gelden er voor drugs geen minimumdrempels: wie positief test, krijgt meteen een rijverbod van minstens 12 uur en riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs tot 6,5 maanden. Bij veroordeling door de politierechter kunnen overtreders een geldboete tot 16.000 euro krijgen, een verval van het recht tot sturen tot 5 jaar en immobilisering van het voertuig voor dezelfde periode. Wie betrapt wordt in staat van dronkenschap door het gebruik van lachgas, krijgt eveneens een rijverbod van minstens 12 uur en riskeert dezelfde straffen.

De campagne werd gelanceerd tijdens een gerichte controle van de Politie Aalst. Hoofdcommissaris Jürgen Dhaene, korpschef Politie Aalst: “Sommige chauffeurs denken dat we door corona minder controleren. Dat is zeker niet het geval. Door een groot aantal controles en minder verkeer wordt de pakkans voor bestuurders onder invloed zelfs groter. Maar we zijn vooral blij dat we bij onze controles elke keer merken dat er toch veel chauffeurs zijn die hun verstand gebruiken en niet onder invloed rijden. Dikke duim voor de nuchtere chauffeurs!” Meer informatie over de campagne is te vinden op www.beloofd.be en www.veiligverkeer.be.

(1) Bron: Online panelbevraging bij een steekproef van 600 weggebruikers van 18 tot 54 jaar in Vlaanderen, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de VSV, in januari 2019.

BRON PERSBERICHT VSV

 

Labels