Bankkaarten: tips
Betaalkaarten maken het leven makkelijker en veiliger. Toch moet je waakzaam zijn voor fraude waarbij er misbruik wordt gemaakt van je betaalkaart of de gegevens die erop staan. Vooral bij bankautomaten en bij transacties via het internet loop je risico op misbruik.
Enkele algemene tips voor veilig gebruik van je bankkaarten:
- Controleer regelmatig je rekeninguittreksels. Neem bij eventuele frauduleuze verrichtingen contact op met je bank.
- Geef nooit persoonlijke informatie over je bankzaken aan anderen.
- Bankdocumenten met persoonlijke informatie werp je best niet zomaar weg. Verscheur ze (of gebruik een versnipperaar) en verspreid de delen over verschillende vuilbakken.
- Je bank zal je nooit via e-mail of telefoon om persoonlijke gegevens vragen.
- Doe je aan internetbankieren? Controleer dan het webadres voor je inlogt: een beveiligde site begint met 'https' en geeft een klein gesloten geel hangslotje weer onderaan rechts op het scherm.
Shouldersurfing
Shouldersurfing komt vooral voor aan selfbankautomaten of aan betaalautomaten van winkels. Bij deze techniek kijkt de fraudeur over de schouder van het slachtoffer mee terwijl die de pincode ingeeft en probeert dan, door het slachtoffer af te leiden, diens bankkaart te stelen. Met die kaart en de pincode kan de dader snel geld afhalen alvorens het slachtoffer beseft dat zijn kaart gestolen is en de kaart laat blokkeren.
Tips om shouldersurfing te voorkomen:
- Verlies je kaart aan een geldautomaat of in een winkel niet uit het oog.
- Laat je niet afleiden door andere klanten terwijl je bezig bent aan een selfbankautomaat of betaalautomaat.
- Scherm het klavier goed af met je hand terwijl je de pincode intoetst.
Skimming
Skimming is het kopiëren van een complete magneetstrip (de trackdata) van een betaalkaart en deze op een andere debit- of creditcard te zetten om fraude mee te plegen. Daarbij wordt via een camera, meekijken of met een keypad de pincode van de kaarthouder ontfutseld.
Vrijwel alle betaalautomaten hebben tegenwoordig een 'invoermondje'. Je ziet het mondje ook afgebeeld op het beginscherm wanneer je begint te werken met de betaalautomaat. Let er daarom op dat de invoermond er exact zo uitziet als op het scherm. Elke andere invoermond kan een lezer bevatten die de magnetische strip op de kaart leest. Bij moderne betaalautomaten is een extra veiligheid ingebouwd: de machine blokkeert zodra iemand probeert de echte invoermond te verwijderen.
Toch is het aangewezen waakzaam te zijn bij het gebruik van een bankautomaat. Daarom volgende tips:
- Het is altijd veiliger om een automaat binnen een bank of winkel te gebruiken dan een buitenautomaat. Fraudeurs hebben immers enige tijd nodig om een lezer aan te brengen, en dat is buiten makkelijker dan binnen.
- Indien een situatie aan een betaalautomaat je onveilig lijkt, of de automaat er anders uitziet dan u gewend bent, verwittig dan de bank, en zoek een andere automaat.
- Scherm het toetsenbord goed af met de hand bij het intoetsen van je pincode. Zo kan er niet meegekeken worden en kan een eventueel cameraatje de code niet filmen.
- Laat je tijdens de transactie niet afleiden door externe factoren, rond altijd eerst je transactie af alvorens je ingaat op de hulp en/of vraag van een ander. Hou de pasgleuf te allen tijde in de gaten.
- Controleer na een transactie altijd of u uw eigen pas heeft teruggekregen.
- Als een klant die voor je staat vraagt om de automaat te proberen omdat zijn/haar kaart ingeslikt is, ga hier dan niet op in en ga naar een andere bankautomaat.
- Tot slot: gebruik de betaalautomaat niet wanneer je fraude vermoedt, en schakel de politie in.