Opgepast voor verdachte e-mails afkomstig van het @police.belgium.be adres!
Momenteel worden sextortion e-mails rondgestuurd met een namaak, bijna identiek, e-mailadres als dat van de politie. De e-mail is in de Duitse taal geschreven en heeft de extensie .be i.p.v. .eu. Er staat te lezen dat je account werd overgenomen en dat er beelden zijn. Je wordt gevraagd een bepaald bedrag in bitcoins over te maken naar een Bitcoin account. Indien je dit niet doet zullen de beelden verspreid worden. Dit is oplichting!
Wat is de sextortion scam?
We maken het onderscheid tussen sextortion en de sextortion scam.
1. Sextortion
Sextortion is een ander woord voor seksuele afpersing. Slachtoffers worden op het internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Daarna dreigen de afpersers de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt.
Deel nooit zomaar intieme beelden van jezelf op het internet, zeker niet met iemand die je nog niet hebt ontmoet. Ben je slachtoffer ? Doe aangifte bij je lokale politiekantoor.
2. Sextortion Scam
Bij de sextortion scam ontvang je een mail waarin afpersers beweren dat ze je computer hebben gehackt en intieme beelden van je hebben gemaakt wanneer je naar porno keek. De afpersers dreigen ermee om de beelden te verspreiden op het internet tenzij je een bedrag betaalt. Ze proberen druk uit te oefenen door te vragen om dit snel te doen. Vaak vragen ze om een bedrag in Bitcoins over te maken. Ook dat is verdacht. Bij de sextortion scam gaat het om bluf: de afpersers hebben geen beelden van jou.
Om het slachtoffer te doen geloven dat zijn / haar computer is gehackt gebruiken de afpersers een aantal technieken:
- Soms vermelden ze in de sextortion scam een oud wachtwoord dat ze op het internet hebben gevonden. Door datalekken circuleren mailadressen met wachtwoorden op het internet. Het is daarom belangrijk regelmatig je wachtwoorden te veranderen.
- Een andere methode is het spoofen van je mailadres. Hierdoor lijkt het dat je een mail van je eigen mailadres ontvangt, waardoor je zou kunnen denken dat de afpersers toegang hebben tot je mailbox. Dat is niet zo.
Je kreeg zelf een dergelijk bericht ? Geen paniek.
- Heb je geen intieme beelden van jezelf gedeeld met anderen, dan bluft de afperser. Hij of zij kan geen beelden van je hebben.
- Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.
- Ga niet in op de vraag om een som geld te betalen en dien een klacht in bij de politie.
- Antwoord niet op de e-mail.
- Verwijder de e-mail.
Je kreeg een bericht en reageerde er op. Wat nu?
- Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.
- In sommige sextortion scam e-mails vermeldt de afzender jouw (oud) wachtwoord. Heb je bevestigd dat dit correct is ? We raden je aan om onmiddellijk de wachtwoorden van alle accounts aan te passen naar een sterk wachtwoord dat ook uniek is per account.
- Heb je betaald ? Dien een klacht in bij de politie.
Wees cybercriminelen altijd en overal een stapje voor!
- Gebruik verschillende wachtwoorden voor je accounts en gebruik sterke wachtwoorden.
- Bedek je webcam met een webcamcover of met een papiertje als je hem niet gebruikt.
Meer info kan je terugvinden op de site van Safeonweb.be en Childfocus.
Bron: Safeonweb.be