Gebruik van elektronische communicatietoestellen in het verkeer: aanpassing regelgeving.

Naar schatting vallen er jaarlijks minstens 30 doden en 2500 gewonden in ons land door het gebruik van de smartphone achter het stuur. Op 3 maart 2022 zullen er nieuwe bepalingen in werking treden omtrent het gebruik van elektronische communicatietoestellen.

verbod

Eerder had deze regelgeving alleen betrekking op de draagbare telefoon, maar dat verandert nu naar ‘elk elektronisch communicatietoestel’. Behalve wanneer het voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen elektronisch apparaat met scherm gebruiken of vasthouden, mits het in een daartoe bestemde houder bevestigd is. Een regelmatig voorkomend fenomeen is dat de bestuurder de smartphone op de schoot heeft liggen en geregeld het hoofd buigt, gericht naar het smartphonescherm op de schoot. Ook dit is levensgevaarlijk. Om ook dit fenomeen te verbieden, werd de definitie van “gsm-gebruik” verruimd tot het manipuleren van het toestel.

Anderzijds blijft het wel nog mogelijk om op een relatief veilige manier een gsm-toestel of smartphone te gebruiken in de wagen als het toestel in een daartoe voorziene houder geplaatst wordt.

Derde graad

Volgens Tom Brijs, verkeersdeskundige bij de Universiteit Hasselt, vergroot bellen in de auto het risico op een ongeval met 4. Bij sms’en en dergelijke activiteiten is dat factor 20. Dit creëert dus rechtstreeks gevaar. Daarom wordt een dergelijke overtreding niet langer ingedeeld als overtreding van de tweede graad, maar wel als overtreding van de derde graad.

Mogelijk sancties hiervoor?

  • Onmiddellijke inning van 174 euro (+administratieve toeslag).
  • Geldboete van 30 euro tot 500 euro waarbij geldboetes kunnen verdubbelen bij herhaling van overtreding (binnen 3 jaar).
  • Een beginnend bestuurder (minder dan 2 jaar zijn/haar rijbewijs motorvoertuig B die een motorvoertuig bestuurt) zal bij een overtreding een verval van het recht tot sturen opgelegd krijgen en meteen minimum het theoretisch en/of praktisch examen opnieuw moeten afleggen (de rechter beslist hierover).
  • Intrekking van het rijbewijs.
  • De rechter kan in de andere gevallen het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig uitspreken.

     

Labels