Vragen over geweld? Bel of chat met hulplijn 1712

Tijdens deze coronacrisis zijn we allemaal verplicht zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit wil zeggen dat je veel tijd doorbrengt met je gezin. Dit kan leiden tot stress, ruzies en zelf tot verbaal of fysiek geweld. Daarom staan de professionele 1712-hulpverleners voor jullie klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden. De telefoon en chat blijven bemand omdat ze tijdens deze coronacrisis een stijging verwachten van het geweld in gezinnen.

Poster 1712

Wat is 1712 precies?

1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Je kan bij hen terecht met al je vragen en ervaringen over geweld. We spreken van geweld als iets gebeurt dat tegen jouw wil ingaat, zonder jouw toestemming, met de bedoeling jou te kwetsen of uit onmacht. Dit kan zowel lichamelijk en psychisch geweld zijn, alsook financieel geweld. Heb je toch het gevoel dat het niet echt om geweld gaat maar eerder om een ‘gemene’ actie? Je mag steeds contact opnemen met 1712 als je twijfelt, voor hen bestaat er geen ondergrens. Zij melden niets en zullen ook nooit dwingend handelen.

Wie kan terecht bij 1712?

  • Je kan terecht bij 1712 als je slachtoffer bent van geweld.
  • Je kan terecht bij 1712 als je getuige bent van geweld. Je hebt geweld gezien of gehoord bij de buren, een familielid, een vriend,…
  • Ben je zelf een geweldpleger? Dan kan je ook terecht bij 1712. Zij kunnen je verder helpen om er iets aan te doen. Ze kunnen de weg wijzen naar hulp en geven praktische tips.

Onthoud dat 1712 je niet kan zien en jou niet kent. Zij maken enkel een inschatting van de ernst van de situatie waarin je je bevindt. Escaleert de situatie en wordt het gevaarlijk? Bel dan onmiddellijk de politie op het nummer 101 of bel naar 112 voor medische hulp.

Poster

1712 maakte een poster met 5 tips over hoe je kan omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis. Op de poster staan tips en er wordt ook doorverwezen naar andere hulplijnen zoals de politie en medische hulp.

Laten we samen een eind maken aan familiaal geweld.

Labels