Stalkingalarm: persconferentie

De politie registreert jaarlijks 20.000 aangiftes van stalking en dat is wellicht slechts het topje van de ijsberg.

stalkingalarm

De politie registreert jaarlijks 20.000 aangiftes van stalking en dat is wellicht slechts het topje van de ijsberg. De overgrote meerderheid betreft stalking door ex-partners, waarbij de dader een man is. Ze proberen wanhopig de relatiebreuk te herstellen, komen op dwingende wijze verhaal halen of zinnen op wraak. Ze redeneren dat als zij hun ex niet kunnen terugwinnen, niemand anders een relatie met hen mag hebben. Slachtoffers worden daarbij ook blootgesteld aan geweld. Eén op de vijf vrouwen in ons land kreeg al te maken met intrafamiliaal geweld. Deze regering strijdt op alle fronten om de spiraal van seksueel- en partnergeweld te doorbreken.

 

Op maandag 14 maart verwelkomde onze politiezone vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in het Stadhuis van Oudenaarde voor een persmoment. Tijdens deze voorstelling werd het mobiel stalkingalarm voorgesteld. Een kleine drukknop, verbonden aan de 112BE-app op de smartphone, die de noodcentrale direct op de hoogte brengt. Inspecteurs kunnen zo snel ter plaatse komen om het slachtoffer veiligheid te garanderen.

 Na een succesvol proefproject in Gent zal het systeem verder worden uitgerold in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en op termijn in het hele land. Veertig vrouwen kregen voor dit project een stalkingalarm. Het resultaat? 21 keer werd deze knop ingedrukt waarop tien arrestaties volgden. De evaluatie liet eveneens blijken dat 90% van de deze vrouwen zich heel wat veiliger voelde met dit alarmsysteem.

Niet iedereen zal aanspraak kunnen maken op zo’n knop. Slachtoffers van stalking kunnen zich aanmelden bij de politie die op haar beurt bekijkt hoezeer het stalkingalarm nut kan hebben. Er zal voorzien zijn van 490 knoppen die alleen zullen gaan naar slachtoffers van stalking die zich dus in een risicovolle situatie bevinden.

Een slachtoffer van extreem partnergeweld deed, weliswaar anoniem,  haar verhaal op de persconferentie bij de ministers Vincent Van Quickenborne en Annelies Verlinden. Deze persoon vertelde dat de knop haar leven heeft gered. “Praat en zoek hulp”, dat is de boodschap die slachtoffers van stalking absoluut wilden meegeven.

Stalking kan iedereen overkomen. En stalkers laten zich meestal niet gemakkelijk ontmoedigen. Ben je het slachtoffer van stalking? Praat erover. Onze dienst maatschappelijke politiezorg luistert naar jouw verhaal en geeft advies.

Lees ook: Politiezone Vlaamse Ardennen | Slachtofferzorg - Stalking

Labels