Internationale dag tegen ouderenmisbehandeling: 15 juni 2018

Op 15 juni 2018 wordt wereldwijd aandacht besteed aan het signaleren, stoppen en voorkomen van deze problematiek.

Daarom willen wij, als politiedienst, dit thema onder de aandacht brengen.

Ouderenzorg

Wat ?

Er is sprake van ouderenmis(be)handeling indien je :

  • 55 jaar of ouder bent
  • Een persoonlijke en/of professionele vertrouwensrelatie hebt met de persoon die je mis(be)handelt
  • Gedeeltelijk of volledig afhankelijk bent van de persoon die je mis(be)handelt. Deze afhankelijkheid kan bestaan op financieel, cognitief, lichamelijk, psychisch of sociaal vlak. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.
  • Je lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade lijdt.

De mis(be)handeling hoeft niet herhaaldelijk te zijn. Dit kan ook een éénmalige handeling of het nalaten van een handeling zijn.

Onder ouderen(mis)behandeling valt niet : vormen van criminaliteit gepleegd door personen met wie je geen vertrouwensrelatie hebt (vb. een handtasdiefstal op straat door een onbekende).

Mis(be)handeling kan het resultaat zijn van zowel actief (stellen van handelingen) als passief (nalaten van handelen) gedrag. We spreken van  actieve mis(be)handeling indien er schade of lijden ontstaat door het uitvoeren van een bepaalde handeling (vb. je wordt geslagen, uitgescholden, er wordt geld van je rekening gehaald,…).

Daarnaast kan mis(be)handeling ook ontstaan door het niet uitvoeren van een bepaalde handeling. In dit geval spreekt men van verwaarlozing (vb. je krijgt niet de nodige medicatie, je krijgt geen (aangepaste) voeding,…).

Ouderen(mis)behandeling kan in dit geval zowel bewust of onbewust voorkomen.

Er zijn 6 vormen :

  • Lichamelijke mis(be)handeling
  • Psychische mis(be)handeling
  • Financieel en materieel misbruik
  • Seksueel geweld
  • Verwaarlozing
  • Schending van de rechten

Het kan zijn dat meerdere vormen van mis(be)handeling tegelijk aan de orde zijn. Het komt voor in gradaties, gaande van minder erge tot heel ernstige, soms levensbedreigende handelingen.

Wat te doen ?

Maak dit bespreekbaar en zoek (professionele) hulp.

Wie kan helpen ?

1712

Maak je zelf geweld mee ? Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld ? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing kwijtraakt en iemand ongewenst pijn doet ? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig om ? …

Bel dan 1712 (elke werkdag van 9 tot 17 uur – gratis en discreet => jouw oproep verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent).

Er wordt naar je geluisterd, er wordt info over de betekenis van geweld en misbruik en de wereld van hulpverlening en justitie gegeven.  Er wordt een inschatting gemaakt van de situatie en de risico’s ervan. Verder geeft men advies voor mogelijke acties.  De beslissingen worden aan de melder overgelaten, tenzij die in gevaar is. Dan onderneemt men zelf actie.

VLOCO

= Vlaams Ondersteuningscentrum ouderen(mis)behandeling. Deze site informeert over de vele facetten van ouder(mis)behandeling.

Dienst ‘Sociale politie’ van de politie

Deze dienst is een algemeen aanspreekpunt. Men luistert naar je verhaal en er wordt een inschatting gemaakt van de situatie. Men geeft advies en/of verwijst door naar gespecialiseerde diensten. Indien er sprake is van strafrechtelijke feiten, wordt een proces-verbaal opgesteld.

De politiezone Assenede-Evergem (Fortune De Kokerlaan 46 te 9940 Evergem) is iedere werkdag bereikbaar (9 tot 12 uur en 13 tot 17 uur) op het telefoonnummer 09/257.00.10. Bij dringende gevallen, bel ‘101’ (24/24 u)

OCMW Evergem – seniorenconsulent

De seniorenconsulent, Mevrouw Hannelore Hillewig is het centraal aanspreekpunt voor alle Evergemse thuiswonende senioren.

Zij informeert, adviseert en begeleidt senioren in hun thuissituatie.

Zij houdt zitdagen in Ertvelde, Sleidinge en Evergem-centrum.

  • Op maandag van 13.30 tot 15.30 uur in het Administratief Centrum te Ertvelde, Marktplein 2
  • Op dinsdag van 14 tot 16 uur in het Administratief centrum Sleidinge, Sleidinge-Dorp 54
  • Op woensdag van 13.30 tot 16 uur in het Lokaal Dienstencentrum ‘Het Hoeksken’ te Evergem, Hoeksken 29 A

Zij is telefonisch bereikbaar op het nummer : 09/358.77.63 of via e-mail : seniorenconsulent@evergem.be

 

Labels