Topsnelheden in de Noordlaan tijdens schooluren

In samenwerking met Radio 2 werden er van 28 augustus tot en met 3 september snelheidsmetingen gehouden in de Noordlaan in Evergem. Dit kadert in een onderzoek naar de snelheid binnen de zone 30 in een schoolomgeving. De resultaten daarvan waren op zijn minst gezegd zorgwekkend.

De zone 30 in de Noordlaan wordt tijdens het begin van de school, onder de middag en op het einde van de school aangegeven door middel van een variabel bord. Op alle andere tijdstippen blijft het een zone 50. Onze metingen werden gedaan net op de tijdstippen dat er een snelheidsbeperking was van 30 km/uur.

Hieruit kon blijken dat slechts één op de vijf voertuigen zich aan de snelheid van 30 km/u houdt. Op het moment dat kinderen school binnengaan of verlaten was 110 km/u de topsnelheid !

In de periodes dat de zone-50 van kracht is, worden er zelf snelheden gehaald van 138 km/u. De politiezone zal samen met de externe partners, zoals wegbeheerder, gemeente, schooldirectie,... kijken welke maatregelen er getroffen kunnen worden om de veiligheid van de schoolgaande kinderen te optimaliseren.

Een volledig overzicht van de resultaten vind je HIER (pdf, 259 KB)

Labels