Update situatie besmet leidingwater in Latem (26/5, 16u)

Via dit bericht brengen we u op de hoogte van de huidige stand van zaken met betrekking tot het gemeentelijk rampenplan in Sint-Martens-Latem.

Deze namiddag kwam het gemeentelijk crisiscomité opnieuw samen om de situatie te bespreken. Momenteel worden alle inwoners in het betrokken gebied huis aan huis geïnformeerd over de huidige stand van zaken. In het verleden bleek dat het vinden van de exacte oorzaak vaak moeilijk toe te wijzen is. De focus van de aanpak ligt daarom niet alleen bij het zoeken naar de exacte oorzaak, maar vooral bij het wegnemen van de gevolgen.

Op verschillende plaatsen op het leidingnet voert TMVW daarom momenteel desinfecties uit. Hierdoor kan mogelijks een chloorlucht waargenomen worden in het leidingwater. Ook worden gerichte spoelingen uitgevoerd. Bij deze acties kunnen kortstondige drukdalingen optreden. Beide fenomenen zijn een gevolg van de toegelichte ingrepen, zonder enig gevaar voor de inwoners.

De effecten van de desinfecties worden continu opgevolgd. De eerste resultaten wijzen op een gunstige evolutie.

Nochtans blijft het drinkwater voorlopig niet geschikt voor menselijke consumptie. TMVW vraagt daarom met aandrang om de voorzorgsmaatregelen aan te houden tot minstens dinsdagavond 28 mei 2013.

Dit betekent praktisch dat het leidingwater niet kan gebruikt worden om:

  • te drinken
  • dranken en eetwaren te bereiden
  • tanden te poetsen.
  • Er is geen probleem om leidingwater te gebruiken bij persoonlijke hygiëne.

Voorverpakt drinkwater blijft verkrijgbaar voor inwoners uit de betrokken straten aan de sporthal van Sint-Martens-Latem (Hoge Heirweg 64) tussen 8 uur 's morgens en 20 uur 's avonds (ook op maandag en dinsdag).

Voor eventueel extra informatie kunnen inwoners terecht op de aquafoon van TMVW op het nummer 078 35 35 88. Inwoners kunnen ook verder nieuws volgen op de website van de gemeente (www.sint-martens-latem.be) en van TMVW (www.water-link.be).

Labels