5 tips voor een veilig terug-naar-school

Terug-naar-school, hét moment om als ouder nog eens de belangrijkste verkeersregels op te frissen...

1. Respecteer de zone 30 in de schoolomgeving

Het risico op een dodelijk ongeval voor een voetganger die aangereden wordt met een snelheid van 30 km/u is zeer laag (tussen 1 en 3 %), terwijl het risico bij 50 km/u veel hoger is (10 %). De stopafstand van een wagen die 30 km/u rijdt op een droge weg bedraagt 12 meter. De stopafstand bedraagt 26 meter bij 50 km/u. Een enorm verschil.

2. Klik je kinderen steeds vast

Hoewel het traject van en naar de school quasi dagelijks wordt afgelegd, kan er zich steeds een ongeval voordoen, ook al bevindt de school zich op een korte afstand. Het percentage nietvastgeklikte kinderen blijkt het hoogst bij de trajecten thuis-school1: 13 % (tegenover 3 % bijvoorbeeld voor trajecten in het kader van vrijetijdsactiviteiten). Staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet: "Nochtans, zelfs tijdens korte ritten, is het vitaal om steeds je kind correct vast te klikken. De boete zal weldra 150 euro bedragen (nu: 50 euro) voor dit soort overtreding." Een botsing met een snelheid van 50 km/u stemt overeen met een val van 10 meter hoog, tenminste als je je kind niet vastklikte!

3. Toon het goede voorbeeld

Het is moeilijk om uw kind te vragen om zich vast te klikken in de wagen, om de aandacht te verdubbelen alvorens het oversteken,…indien uzelf het tegenovergestelde doet. De literatuur toont het aan: het goede voorbeeld wordt vooral aangeleerd door de ouders.

4. Steek over op de juiste plaats

Een typisch ongeval: een kind steekt de straat over tussen twee geparkeerde auto's. Het is essentieel om samen het oversteken te leren daar waar het kind het aankomend verkeer ziet én gezien wordt door de andere weggebruikers. Eerst naar links en dan naar rechts kijken, om vervolgens nog een keer naar links te kijken alvorens over te steken, is de manier om aan te leren hoe het veilig kan.

5. Parkeer enkel in de toegelaten zones

Parkeren is verboden op een zebrapad, maar tevens op minder dan 5 meter voor een oversteekplaats. Wanneer u deze regel aan uw laars lapt, komt de zichtbaarheid van voetgangers in het gedrang, zeker die van kinderen. Bij een ongeval in deze situatie, zal u verantwoordelijk kunnen gesteld worden. Het is niet alleen verboden om te parkeren op het voetpad, zelfs al is het slechts voor 5 minuten, voetgangers zullen op de straat moeten stappen en worden op die manier blootgesteld aan extra gevaren. De verkeersveiligheid verdient slechts een kleine inspanning, namelijk een eindje verder wandelen zodat uw wagen toch op een reglementaire manier geparkeerd staat.

Bron: BIVV, 29 augustus 2012

Labels