Wij labelen terwijl jij fietst!
Op zondag 23 juni kan je bij politie Schelde-Leie gratis je fiets laten registreren op de fietstocht van de burgemeester in De Pinte.
Hoe werkt het?
- Kom tussen 8u30 en 10u naar de fietsregistratiestand van politie Schelde-Leie (aan het gemeentehuis).
- Vul daar een aanvraag voor fietsregistratie in. Vergeet je rijksregisternummer niet (op je identiteitskaart), want dit is het unieke nummer dat op jouw fietslabel zal gedrukt worden. Snelle tip: je kan het formulier ook op voorhand downloaden van onze website www.scheldeleie.be en ingevuld afgeven op onze stand.
- Tijdens de fietstocht wordt jouw label en fietspas aangemaakt.
- Je komt na de fietstocht langs op de fietsregistratiestand om je fiets te laten labelen. Je krijgt dan ook je fietspas mee om de kenmerken van de fiets te bewaren. De gegevens van je fietspas worden ook op het commissariaat bijgehouden in een databank.
Waarom je fiets laten registreren?
Jaarlijks tellen we in politiezone Schelde-Leie een 120-tal gestolen fietsen, waarvan ruim de helft aan de stations. Daarom is het van groot belang om je fiets te laten registreren. Dit schrikt kandidaat-dieven af en het is voor ons het unieke herkenningsteken om een fietseigenaar op te sporen. Daarom startte politie Schelde-Leie begin 2013 met fietslabeling, een gratis nieuwe service.
Doe je niet mee aan de fietstocht van de burgemeester dan kan je de fietsregistratie ook van thuis uit regelen: je dient een aanvraag in en de wijkagent komt langs met het label op een moment dat jou past. Hoe werkt het:
- Vul een aanvraag voor fietsregistratie in. Een formulier hiervoor kan je krijgen in onze commissariaten of hier downloaden.
- Bezorg de ingevulde aanvraag voor fietsregistratie op het wijkcommissariaat of aan contact@pzschelde-leie.be. Vergeet je rijksregisternummer niet, want dit is het unieke nummer dat op jouw fietslabel zal gedrukt worden.
- Jouw wijkinspecteur neemt dan contact op voor een afspraak.
- De wijkinspecteur komt thuis langs met het label om de fiets(en) te registreren. Je krijgt ook een fietspas om de kenmerken van de fiets te bewaren. De gegevens van je fietspas worden ook op het commissariaat bijgehouden in een databank.
Wat kan je zelf doen? Laat je fiets niet aan z'n slot over!
- Gebruik altijd 2 verschillende sloten. Geef de voorkeur aan een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten.
- Bevestig je fiets altijd met het kader én het voorwiel aan een vast voorwerp, ook al laat je hem maar eventjes staan.
- Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus,...
- Als je een tweedehands fiets koopt, laat dan op het commissariaat nakijken of de fiets niet als gestolen geregistreerd staat.
- En wordt jouw fiets toch gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de politie! Fietsendieven rekenen er op dat niemand iets tegen hen onderneemt. Bovendien kan deze aangifte gelden als bewijs dat je de rechtmatige eigenaar bent als jouw fiets teruggevonden wordt. Aangifte van een fietsdiefstal kan op één van onze commissariaten of op police-on-web.be. Vergeet jouw fietspas niet!
- Teruggevonden fietsen worden door de politie op gevondenfietsen.be geplaatst. Hier komen alle gevonden fietsen terecht met foto en beschrijving. Neem er bij diefstal geregeld een kijkje.