Wegcode voor motorrijders: een opfrissing

Het mooie lenteweer lokt opnieuw heel wat motorliefhebbers naar buiten. Hieronder frissen we even de voornaamste regels uit de wegcode op:

Rijden tussen de rijstroken (filerijden) gereglementeerd

Sneller rijden tussen twee rijstroken of files dan de voertuigen die in deze rijstroken of files stilstaan of zich traag voortbewegen, wordt niet als inhalen beschouwd.

De motorrijder mag wel niet sneller rijden dan 50 km/u, ook mag het snelheidsverschil met de andere voertuigen niet meer dan 20 km/u bedragen. Op autosnelwegen en autowegen moet tussen de twee meest links gelegen rijstroken gereden worden.

Trikes toegelaten op auto(snel)wegen

Trikes, ook gekend als de driewielers met motor, zonder passagiersruimte en met een ledige massa van niet meer dan 400 kg werden vroeger niet op autosnelwegen of autowegen toegelaten. Dat is nu veranderd, deze Trikes mogen nu wel op de auto(snel)wegen rijden.

Parkeren op trottoirs en verhoogde bermen

Het is toegelaten voor motorfietsen om op de trottoirs en, binnen de bebouwde kom, op de verhoogde bermen te worden opgesteld. Een voorwaarde is wel dat de andere weggebruikers niet mogen gehinderd en niet in onveiligheid mogen gebracht worden. Ook moet er een begaanbare strook van ten minste 1.50 meter vrij gelaten worden.

Vervoeren van kinderen

Kinderen onder de drie jaar mogen niet vervoerd worden op tweewielige bromfietsen en op motorfietsen. Kinderen tussen 3 en 8 jaar moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Zij mogen niet worden vervoerd op een motorfiets met een cilinderinhoud van meer dan 125 cm³.

Beschermende kledij

Bestuurders en passagiers van motorfietsen dragen handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall. Ook dragen ze laarzen of bottines die de enkels beschermen.

Bijzondere overrijdbare bedding/busstrook

Busstroken en bijzondere overrijdbare beddingen mogen nu ook gevolgd worden door fietsers, bromfietsers, motorfietsers en gewone autobussen/cars op voorwaarde dat één of meerdere van onderstaande symbolen voorkomen op de borden F17 of F18 of op een onderbord. Deze symbolen mogen op de stroken herhaald worden.

Labels