Wat doe je bij een ongeval met gewonden?

Elke dag vallen er bij verkeersongevallen slachtoffers op onze wegen. Het is best mogelijk dat je als eerste aankomt op de plaats van een ongeval. Wat doe je dan? Wat is het meest dringend? En wat moet je zeker vermijden?



Vermijd bijkomende ongevallen

Op de plaats van een ongeval zijn jouw eigen veiligheid en de bescherming van de plaats van het ongeval prioritair.

  • Plaats je voertuig zodanig dat het de andere weggebruikers zo weinig mogelijk hindert en indien mogelijk voorbij de plaats van het ongeval. Stationeer liefst naast de rijbaan. Schakel de motor uit en zet de waarschuwingslichten van je auto aan.
  • Doe eerst een reflecterende veiligheidsvest aan en stap dan uit het voertuig. Vraag passagiers om op een veilige plek te wachten, op een autosnelweg is dat achter de vangrail!
  • Waarschuw de andere aankomende bestuurders door een gevarendriehoek te plaatsen vóór het ongeval; op minstens 100 m op een autosnelweg en op minstens 30 m op een gewone weg. Plaats indien mogelijk een driehoek in elke richting.

Voorkom brand

Leg in de eerste plaats de motor stil van het verongelukte voertuig en verzeker je ervan dat het voertuig volledig stilstaat. Neem een brandblustoestel, rook niet en belet ook dat anderen roken.

  • Als er witte rook uit de motorkap komt, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om stoom die vrijkomt uit een beschadigde radiator. Er is dan geen onmiddellijk (brand)gevaar.
  • Als er zwarte rook en vlammen uit het motorcompartiment komen, richt dan de blusstraal op de basis van de vlammen. Open de motorkap hiervoor slechts op een kier om te vermijden dat een toevoer van lucht voor een steekvlam zou zorgen.
  • Als er witte dampen over de grond kruipen die naar gas ruiken, dan gaat het om een lek van de LPG-installatie en is het risico op een ontploffing reëel. Breng de inzittenden en eventuele omstanders dan zo snel mogelijk in veiligheid.
  • Als het voertuig op zijn dak ligt, bestaat er eveneens kans op een lek. Breng ook nu alle aanwezigen zo snel mogelijk in veiligheid.

Maak een balans op van de slachtoffers en bel het nummer 112

Voor je het nummer 112 belt, is het noodzakelijk om het aantal gewonden te kennen en, indien mogelijk, hun algemene toestand. Zijn ze bij bewustzijn? Zijn er kinderen en/of zwangere vrouwen bij betrokken? Als je snel de plaats van het ongeval overschouwt, zal je je al enig idee kunnen vormen.

  • Is het slachtoffer bij bewustzijn? Ja, als hij of zij de ogen open heeft en eenvoudige vragen beantwoordt.
  • Ademt het slachtoffer? Ja, als de borstkas op en neer gaat op het ritme van de ademhaling, als je deze hoort of als je dichtbij het gezicht van het slachtoffer bent en de uitgeademde lucht op de wang voelt.

Wacht op de komst van de hulpdiensten

Vraag een van de aanwezige personen om eventuele toeschouwers op afstand te houden. Zo zal je meer bewegingsvrijheid hebben om de eerste zorgen toe te dienen in afwachting van de komst van de hulpdiensten.

Bron: secunews.be

Labels