Update situatie besmet leidingwater in Latem (27/5, 18u)

Het leidingwater in verschillende straten van Sint-Martens-Latem en zes straten op grondgebied Gent (stratenlijst) is nog steeds niet geschikt voor menselijke consumptie. Dit betekent dat het niet kan gebruikt worden om te drinken, dranken en eetwaren te bereiden en om tanden te poetsen.

Het leidingwater is evenmin geschikt om af te wassen, tenzij met de vaatwasmachine waarvan het (hoog) temperatuurprogramma minimaal 60°C verzekert.

Er is geen probleem om leidingwater te gebruiken bij persoonlijke hygiëne.

Het gemeentelijk coördinatiecomité blijft het nodige ondernemen om deze situatie aan te pakken, rekening houdend met de minst mogelijke invloed op uw dagdagelijkse activiteiten.

De huidige algemene toestand van het leidingwater verbetert. De lichte bacteriële besmetting in het leidingnet volledig wegwerken vraagt tijd. De ontsmetting wordt daarom versterkt. Het leidingwater kan hierbij een uitgesproken chloorgeur en verkleuring vertonen. Ook drukschommelingen zullen optreden (sterke, zwakke of uitzonderlijk geen waterstraal).

Om beschadiging van de huisinstallaties en toestellen te vermijden, vragen we aan de inwoners van ongeveer de helft van de betrokken straten om (buiten toiletspoeling) GEEN leidingwater te gebruiken tussen maandag 27 mei 2013 om 23 uur en dinsdagavond 28 mei 2013 om 18 uur. De betrokken inwoners worden persoonlijk op de hoogte gebracht. In dezelfde straten worden de binneninstallaties extra gecontroleerd door medewerkers van TMVW, die zich hiervoor zullen legitimeren. Op verzoek van de burgemeester zal er verscherpt toezicht gebeuren door de politie.

Een volledig gebruik van het leidingwater is pas toegelaten zodra herhaalde en stabiele meetresultaten de goede kwaliteit bevestigen. Pas vrijdagavond 31 mei 2013 kunnen we meedelen of het leidingwater door deze maatregelen opnieuw geschikt is voor menselijke consumptie.

Het verdeelpunt van voorverpakt drinkwater blijft dagelijks open tussen 8 en 20 uur aan de sporthal aan de Hoge Heirweg 64 in Sint-Martens-Latem. Aan mensen die niet in het betrokken gebied wonen wordt verzocht zich niet aan te bieden voor het afhalen van drinkwater.

Labels