Politie waarschuwt voor Microsoft oplichters

Afgelopen weken werden al honderden mensen in ons land het slachtoffers van fraudeurs. Ook in onze zone kregen we al een paar meldingen binnen.

In november 2013 was er ook al golf van dergelijke telefoontjes. Microsoft en de federale politie waarschuwen computergebruikers voorzichtig te zijn met hun persoonlijke gegevens. Wie al slachtoffer werd van de oplichting kan klacht indienen op het politiecommissariaat in je buurt.

Hoe werkt het?

Oplichters geven zich aan de telefoon uit voor Microsoft-medewerkers en bellen voor een zogezegd computerprobleem. Geloof het niet, want dit is onjuist! Ze laten je naar een bedrieglijke site surfen en proberen zo vertrouwelijke gegevens te ontfutselen. Achteraf vragen ze voor hun diensten een vergoeding. Betaal je niet, dan dreigen ze ermee je computer vanop afstand te blokkeren. Opgelet: enkel het surfen naar die valse website kan er ook al voor zorgen dat je achteraf toch nog slachtoffer worden van oplichting.

Hoe voorkom ik fraude?

Ga niet in op de telefoontjes die je van 'Microsoft' krijgt! Microsoft stuurt uitsluitend mails naar haar abonnees en de ondersteunende dienst zal jou dus nooit opbellen.

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale gerechtelijke politie raadt aan de telefoon gewoon in te haken en in geen geval de opgedragen opdrachten uit te voeren. Er wordt ook uitdrukkelijk gevraagd zeker geen gevoelige informatie te geven via telefoon (zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of kredietkaart- of bankgegevens).

Toch slachtoffer?

  • Het beste dat je kan doen als je reeds toegang gegeven hebt, is je computer loskoppelen van het internet en een grondige virusscan uitvoeren.
  • Daarna is het aangeraden dat je al je paswoorden (zowel van de computer als van al je internetaccounts) wijzigt.
  • Wanneer je schade geleden hebt, kan je klacht neerleggen bij het politiecommissariaat in jouw buurt. Verzamel alle gegevens die bewijs kunnen leveren van de feiten en van de geleden schade. Noteer alle gegevens die je van de oplichters kreeg, zoals telefoonnummers, namen en websiteadres en neem deze mee naar de politie.

Op deze pagina verzamelde Microsoft meer informatie en enkele tips: http://www.microsoft.com/nl-be/security/online-privacy/msname.aspx

Verbeter je online veiligheid met deze tips

Bron: federale politie

Labels