Pas op voor smsfraude!

Honderden Belgen hebben de laatste dagen sms'jes gekregen met de vraag om naar het buitenland te bellen. Eén gouden raad: doe het niet!

De berichtjes zijn in het Frans opgesteld en hebben allemaal de boodschap om zo vlug mogelijk te bellen naar het nummer in het sms'je. Laat je niet beetnemen en reageer nooit op dergelijke voorstellen. Wie toch belt, telefoneert naar een buitenlands en duur betaalnummer. Een oproep kan tot €2 per minuut kosten.

Wangiri

In de vakliteratuur spreekt men van 'Wangiri-fraude'. De berichtjes worden verstuurd door een computerprogramma. De fraude heeft zijn oorsprong in Japan.

Phishing

Ook via phishing vallen er nog steeds veel slachtoffers. Phishing is een vorm van internetfraude. Het slachtoffer wordt via een e-mailbericht naar een valse website gelokt die sterk lijkt op de site van een bank of commerciële site. Wanneer je dan je gebruikersnaam en paswoord ingeeft, zal de fraudeur deze onderscheppen en zelf gebruiken om transacties of aankopen uit te voeren. Ook hier geldt dezelfde raad: laat je niet beetnemen!

Krijg je een verdachte mail, meld dit op www.ecops.be. Bij E-cops vraagt men een aantal gegevens in te vullen (zoals tijdstip ed). Enkel via deze weg kan er iets concreet gedaan worden met een dergelijke melding. Bij E-cops worden alle meldingen gebundeld, waardoor zij een beter overzicht hebben op de bestaande problemen en iets concreet kunnen ondernemen.

Labels