Overtredingen veiligheidsgordel en kinderbeveiligingssysteem zwaarder bestraft

Vanaf 1 maart 2013 staan er zwaardere straffen op het niet naleven van de regels op het gebruik van de veiligheidsgordel. Ook wie geen kinderbeveiligingssysteem gebruikt, riskeert een zwaardere sanctie.

De boetes voor het niet gebruiken van de veiligheidsgordel zullen vanaf maart 100 euro bedragen (i.p.v. de huidige 50 euro). Als de boete voor de rechter wordt uitgesproken bedraagt ze 120 tot 1.500 euro.

De boetes voor het niet gebruiken van een geschikt kinderbeveiligingssysteem gaan vanaf maart aanzienlijk naar omhoog. Voor inbreuken van die graad voorziet de Wegcode een geldboete van 30 tot 500 euro. De lijst met overtredingen wordt aangevuld met 14 inbreuken waaronder:

  • in auto's die aan het verkeer deelnemen, moeten kinderen van minder dan 18 jaar en kleiner dan 135cm vervoerd worden in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem.
  • op zitplaatsen die niet zijn uitgerust met een veiligheidsgordel worden geen kinderen vervoerd die jonger zijn dan 3 jaar. Op zitplaatsen voorin waarvoor geen veiligheidsgordel is voorzien, worden geen kinderen vervoerd jonger dan 18 jaar en kleiner dan 135cm.
  • in taxi's waarin geen kinderbeveiligingssysteem aanwezig is, worden kinderen jonger dan 18 jaar en kleiner dan 135cm op een andere zitplaats vervoerd dan een zitplaats voorin.
  • kinderen jonger dan 18 jaar worden niet in een naar achteren gericht kinderbeveiligingssysteem op een passagierszitplaats met voorairbag vervoer, tenzij deze airbag is uitgeschakeld of automatisch op toereikende wijze wordt uitgeschakeld.
  • op een tweewielige bromfiets of motorfiets met een maximale cilinderinhoud van 125cm³, moeten kinderen van 3 jaar of ouder en jonger dan 8 jaar worden vervoerd in een geschikt kinderbeveiligingssysteem.
  • kinderen onder de 3 jaar mogen niet worden vervoerd op een tweewielige bromfiets of motorfiets.
  • kinderen van 3 jaar en ouder, maar jonger dan 8 jaar mogen niet worden vervoerd op een motorfiets met een cilinderinhoud van meer dan 125cm³.
  • het aantal inzittenden jonger dan 18 jaar en kleiner dan 135cm van een auto mag niet meer bedragen dan de som van het aantal plaatsen dat is uitgerust met een veiligheidsgordel of een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem en van het aantal plaatsen die daarmee niet moeten uitgerust zijn.
  • het is verboden kinderbeveiligingssystemen te gebruiken die niet beantwoorden aan de vanaf 1 september 2006 van toepassing zijnde normen.

Bron: Koninklijk besluit van 9 januari 2013 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 september 2005 tot aanwijzing van de overtredingen per graad van de algemene reglementen genomen ter uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, BS 31 januari 2013.

Labels