Lig autokrakers dwars met deze tips!

De voorbije dagen kregen we in onze zone te maken met een golf aan auto-inbraken. De inbrekers hadden het hierbij vooral gemunt op boorddocumenten.

Deze tips maken het hen alvast een pak moeilijker:

  • Parkeer de wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte plaats.
  • Een autoalarm is geen garantie om diefstal te voorkomen, professionele dieven hou je er niet mee tegen, maar het kan wel omstaanders waarschuwen.
  • Sluit de wagen altijd zorgvuldig af, ook als je parkeert op een private oprit. Vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel.
  • Neem altijd waardevolle voorwerpen mee (GPS, laptop, handtassen, jassen, fototoestellen,…). Zijn ze te omvangrijk, berg ze dan op in de koffer op het moment van vertrek. Zo brengt je niemand op het idee in de wagen in te breken. Laat het handschoenkastje open zodat het voor eventuele dieven duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen zijn. Maak een inventaris van het merk, type, serie- en IMEI-nummer van uw waardevolle voorwerpen. Voor de politie zijn deze gegevens belangrijk wanneer zij gestolen goederen terugvinden.
  • Neem zo dikwijls mogelijk de boorddocumenten mee, zeker bij een langere afwezigheid. Zorg voor kopies van je boorddocumenten en bewaar deze thuis. Doe dit onmiddellijk bij de aankoop van het voertuig.
  • Nummerplaten zijn eveneens in trek bij dieven. Je kan diefstal van een nummerplaat bemoeilijken door deze met speciale veiligheidsschroeven (ééntoerschroeven) vast te zetten.

Word je toch slachtoffer van een auto-inbraak, verwittig dan onmiddellijk de politiediensten op het nummer 101! Breng de identificatiegegevens van de gestolen, waardevolle voorwerpen mee.

Wist je dat...

  • Het niet afsluiten van je wagen op de openbare weg volgens de verkeerswet kan worden beboet?
  • Diefstal uit een niet slotvast voertuig voor de verzekering geen diefstal is? In dat geval is er ook geen vergoeding.

Labels