Hoogdagen voor gauwdieven

De kerst- en eindejaarsperiode, compleet met alle feestelijke gebeurtenissen en sfeervol verlichte toeristische trekpleisters, is zeer geliefd bij zakkenrollers. Zij voelen zich immers op hun best op overvolle treinen, trams en bussen, in drukbezochte winkelcentra en op kerstmarkten waar het krioelt van het volk.

Hoe vermijd je het slachtoffer te worden van een gauwdiefstal?

  • Gauwdieven maken handig gebruik van het gedrang dat bestaat bij het in- en uitstappen van bus, tram, trein of metro. Hou je abonnement, rittenkaart of geld daarom klaar, zodat je de portefeuille niet moet bovenhalen op een moment dat je minder aandachtig bent.
  • Sommige gauwdieven maken gebruik van trucs of hulpmiddelen om een portefeuille te kunnen stelen. Veelvoorkomende praktijken zijn het besmeuren van de bovenkleding van een slachtoffer om de aandacht af te leiden en het lossnijden van de jasvoering om de portefeuille onopgemerkt te kunnen wegnemen.
  • Heel wat gauwdieven opereren niet alleen, maar hebben helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buitgemaakte portefeuille vandoor gaan. Let daarom op wanneer je toevallig wordt aangelopen of als er in je omgeving zonder reden ineens opschudding ontstaat.
  • Persoonlijke papieren die je niet verplicht bij moet hebben, kan je best thuis laten. Maak je bijvoorbeeld enkel gebruik van het openbaar vervoer, dan is het veiliger je rijbewijs die dag uit je portefeuille te halen.
  • Vrouwen worden relatief vaker het slachtoffer van gauwdieven dan mannen. Sluit daarom je handtas altijd goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sloten naar binnen gekeerd. Hou je handtas altijd in het oog en dicht tegen je aan.
  • Een portefeuille zit veiliger in een achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel wanneer je deze zakken afsluit. Haal je je portefeuille boven om te betalen, laat dan de inhoud ervan zo weinig mogelijk zien aan de omstanders.
  • Bewaar bankkaarten, sleutels en documenten waarop je adres aangeven is, niet allemaal samen. De pincode van je bankkaarten kan je best uit het hoofd leren. Beperk de hoeveelheid baar geld die je bij hebt en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten, ze zijn een veilig betaalmiddel.
  • Noteer alle nummers van uw bankkaart(en), uw identiteitsdocumenten, het serienummer en de codes van uw gsm,... en bewaar die thuis op een veilige plaats.
  • Sla de telefoonnummers van Card Stop en Doc Stop, van uw bank en van de uitgever van uw kredietkaart op in uw gsm, maar zet er geen vertrouwelijke gegevens bij.



Toch slachtoffer van gauwdieven: wat nu gedaan?

Word je toch het slachtoffer van gauwdieven, wend je dan onmiddellijk tot het dichtstbijzijnde politiecommissariaat om aangifte te doen van de diefstal en om klacht neer te leggen. Reageer snel, want dit kan belangrijk zijn om te vermijden dat gauwdieven dezelfde dag nog meer slachtoffers maken.

Wat te doen als er iets waardevols werd gestolen (bv. identiteitskaart, rijbewijs,...)

Gauwdiefstal in België

De Directie van de bestrijding van de criminaliteit tegen goederen (DJB) van de federale politie signaleert dat zakkenrollerij de laatste jaren in de lift zit in België: zo werden er in 2012 maar liefst 40.000 van dergelijke feiten geregistreerd door de politiediensten! Dat is voor een groot deel het werk van rondtrekkende daderbendes van Oost-Europese origine, waarvan sommige zich hier permanent hebben gevestigd. Zij zijn zeer goed georganiseerd en zetten minderjarigen - die al zeer jong worden 'opgeleid- - in groepjes aan het werk die dan een bepaalde 'omzet' per dag moeten halen.

Bron: secunews.be, besafe.be

Labels