Auto met honderden flessen sterke drank voor illegale markt onderschept tijdens Goliath-actie

In de nacht van 26 op 27 september vond in het arrondissement Gent een Full Integrated Police Action (FIPA) 'Goliath' plaats, waaraan 8 politiezones van het arrondissement (waaronder PZ Schelde-Leie), 10 federale politiediensten en 4 externe partners deelnamen. Deze politieoperatie was prioritair gericht op daders en dadergroeperingen in het kader van de bestrijding van misdrijven tegen eigendommen, meer specifiek homejacking, inbraken in woningen, autokraken, metaaldiefstallen, voertuigdiefstallen, carjacking, brandstofdiefstallen, ramkraken,…

Er werden controles uitgevoerd met anonieme en herkenbare politiepatrouilles, zowel via vaste controledispositieven als via mobiele patrouilles. Bovendien werden 3 private bewakingsondernemingen intensief betrokken bij de uitvoering van de actie, alsook de dienst Vreemdelingenzaken. Deze actie werd met akkoord van alle deelnemers bovenlokaal gecoördineerd door de Directeur-Coördinator Bestuurlijke Politie van de Coördinatie- en SteunDirectie (CSD) van de federale politie in Gent.

Deze operatie kadert binnen een geheel van acties, die door hun preventief en ontradend effect bijdragen tot het beheersen van de criminaliteit en het terugdringen van het onveiligheidgevoel binnen het arrondissement Gent.

Belangrijkste resultaten

De actie werd uitgevoerd door 106 politieambtenaren, waarbij 368 voertuigen (via zintuiglijke controle) en 257 personen gecontroleerd werden. Daarenboven werden ruim 4.173 voertuigen gecontroleerd door middel van ANPR-camera's. Zes nationaal gesignaleerde personen werden aangetroffen (1 opsporen verblijfplaats, 3 verhoor gerechtelijk dossier en 2 betekenen stuurverbod).

In totaal 8 vreemdelingen werden bestuurlijk aangehouden omdat ze niet in het bezit waren van de nodige verblijfsdocumenten; 2 zullen onmiddellijk gerepatrieerd worden.

18 ademtesten werden uitgevoerd; bij 5 personen is een strafbare alcoholintoxicatie vastgesteld, 2 bestuurders reden onder invloed van drugs.

Er werden 2 voertuigen in beslag genomen en 2 rijbewijzen werden ingehouden of ingetrokken op bevel van de parketmagistraat. Zeven wapens (messen, alarmpistool,…) werden in beslag genomen. Er werden niet alleen enkele gebruikershoeveelheden drugs in beslag genomen, maar ook 99 gram cocaïne, 100 gr hasj, een hoeveelheid XTC-pillen en diverse soorten anabolica (+ een grote som geld in het bezit van de verdachten), samen goed voor 9 processen-verbaal. Ook bijkomende huiszoekingen achteraf leverden positief resultaat op. Twee verdachten werden gerechtelijk aangehouden op bevel van de procureur des Konings.

Bij een tiental meldingen van inbraakalarm waren diverse politieploegen in een mum van tijd ter plaatse, vergezeld van één of meerdere bewakingsagenten van private beveiligingsdiensten. Hierdoor konden ongetwijfeld enkele inbraken worden verijdeld.

Nog een uitschieter in de politiezone Gent: aldaar werd een voertuig aangetroffen met honderden flessen sterke drank aan boord. Uit een eerste onderzoek bleek dat deze karrenvracht afkomstig is uit een illegaal circuit en bestemd was voor de zwarte markt. Niet alleen het voertuig, maar ook een grote som geld die de bestuurder bij zich had, werden onmiddellijk in beslag genomen. Het verder onderzoek zal de komende uren en dagen uitgevoerd worden in samenwerking met de dienst Opsporingen van Douane & Accijnzen.

Bron: CSD Gent, 27 september 2013

Labels