Afval verbranden in de tuin, hoe zit dat nu?

Het afvalstoffendecreet, het milieuvergunningsdecreet, Vlarem I en II, het strafwetboek, het veldwetboek,... Allemaal verschillende reglementeringen die stoken en verbranden van afval in goede banen moeten leiden. Hoe zit de vork precies aan de steel?

Eerst en vooral moet voor het verbranden van afval een milieuvergunning aangevraagd worden (Vlarem I). Hierop is er wel een uitzondering op de regel (Art. 4.4.1.1 Vlarem II): de vernietiging door verbranding in open lucht van afval is verboden, tenzij het gaat om plantaardig afval afkomstig van:

  1. het onderhoud van tuinen.
  2. de ontbossing of ontginning van terreinen.
  3. Eigen bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden

OPGELET, hieraan zijn onder andere volgende richtlijnen aan verbonden (Veld- en boswetboek):

  • De plantaardige afvalstoffen van tuinen mogen enkel verbrand worden op meer dan 100 meter afstand van bebouwing, boomgaarden, bossen, hagen,... Dit betekent in praktijk vaak dat in de meeste woonzones afval verbranden niet is toegelaten. Je kan je tuinafval beter composteren of naar het containerpark brengen.
  • Het is bovendien verboden om het afval te transporteren naar een plaats (bijvoorbeeld veld) waar men de afstandsregels wél kan respecteren.

Een vuurtje stoken met huisvuil, sloophout, geverfd en gevernist hout, multiplex, plasticafval, karton en papier is altijd en overal verboden.

Waarom zijn de regels zo strikt?

  • Afval verbranden in de tuin is veel schadelijker dan vaak wordt aangenomen. Er komen immers schadelijke stoffen vrij die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Vooral dioxines, pak's en fijn stof vormen een reëel gevaar.
  • Een vuurtje in de tuin hindert ook de buren.
  • Ook planten in de omgeving kunnen eronder lijden.

Wat bij een overtreding?

Als de politie een klacht ontvangt waarbij de richtlijnen - zoals hierboven beschreven - geschonden worden, dan riskeert de overtreder een sanctie. Wat deze precies inhoudt, wordt door het parket bepaald.

Merk je op dat er iemand onwettig afval verbrandt, bel dan onmiddellijk 101!

Meer info en tips op stookslim.be

Labels