1dagniet: Kick-off Donkere Dagen Campagne

Van 19 tot 25 oktober vindt de zevende nationale '1dagniet'-actieweek plaats. Hiermee wordt de strijd tegen inbraken in de kijker geplaatst. Want, elk jaar zien we in de donkerste maanden een stijging in het aantal inbraken omdat dat de interessantste zijn voor inbrekers.

1dagniet

Voorgaande jaren gaven we tijdens de actieweek preventieadvies aan huis, deelden we preventiezakboekjes uit,... Maar dit jaar gooit corona roet in het eten en moeten we ons noodgedwongen beperken tot een controleactie op vrijdag 23 oktober. Aangevuld met allerhande anti-inbrakentips op onze sociale media.

Start Donkere Dagen campagne

Het stopt trouwens niet met '1dagniet'. Daarna gaan wij verder met onze Donkere Dagen campagne. Tot eind februari zijn we nog meer in het straatbeeld zichtbaar en trachten we inbrekers te ontmoedigen en - in het beste geval - te onderscheppen.

Concreet zetten we dagelijks een controlepost op, op verschillende momenten én locaties. Hierbij gaat onze bijzondere aandacht uit naar verdachte voertuigen en inzittenden. Wanneer nodig, worden ze door onze politiemensen grondig gecontroleerd. Deze extra controleacties zijn een aanvulling op onze gebruikelijke controleacties en onze deelname aan de anti-inbrakenacties binnen het arrondissement.

Waarom tijdens de wintermaanden?

Elk jaar zien we van november tot februari een piek in de inbrakencijfers. Deze vier maanden nemen jaarlijks makkelijk de helft tot driekwart van het totaal aantal inbraken voor hun rekening. Inbrekers slaan hun slag meestal als er niemand thuis is, vaak in de vooravond, als de meeste mensen nog op het werk zijn. En in de wintermaanden zijn ze uiteraard veel minder zichtbaar.

Maar de cijfers zijn hoopgevend voor dit jaar. In de eerste helft van 2020 zien we een daling van 24% in het aantal inbraken t.o.v. dezelfde periode vorig jaar: van 70 naar 53. Een derde daarvan bleef beperkt tot een poging (16). Twee derden van de inbraken vonden plaats vóór de lockdown. Covid-19 heeft dus zonder twijfel een positieve invloed op de inbrakencijfers.

Mogen we voorzichtig optimistisch zijn? Ja, want de inbrakencijfers zijn voor de eerste jaarhelft nog nooit zo laag geweest. Nee, want we merken elk najaar - in de donkere maanden - een 'inhaalbeweging'. En de vraag is ook of het 'corona-effect' zal blijven duren...

Wat kan jij doen?

Een verdacht persoon of voertuig? Bel onmiddellijk 101!

Het beste wapen tegen inbraken is sociale controle. Voel je dus aan dat er iets niet klopt? Of zie je iemand die niet in jouw straat hoort te zijn? Aarzel niet en bel het noodnummer 101! Het noodnummer staat rechtstreeks in contact met onze ploegen op het terrein. Het is de snelste weg om verdachte personen of voertuigen te controleren. Drempelvrees is helemaal niet nodig, wij zijn blij met alle hulp!

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Inbrekers breken in wanneer het hen het makkelijkst gemaakt wordt. Nochtans, eenvoudige veiligheidstips kunnen al veel verhelpen:

  • Laat geen ladders of klein gereedschap in de tuin slingeren. Berg ze veilig en slotvast op.
  • Berg ook de tuinmeubelen op. Inbrekers kunnen makkelijker op de eerste verdieping geraken door ze op te stapelen.
  • Sluit alle ramen volledig. Ramen op kiepstand of vliegenramen zijn kinderspel voor inbrekers.
  • Laat lampen branden met een timer zodat de woning bij het vallen van de avond een bewoonde indruk geeft.
  • Wees je ervan bewust dat ook criminelen online berichten kunnen meelezen! Maak dus geen melding op sociale media dat je op vakantie bent en tot wanneer.

Wat kunnen we samen nog doen?

  • Maak een afspraak met onze preventieadviseur. Elke inwoner van onze politiezone kan een beroep doen op diefstalpreventieadvies, gratis en vrijblijvend. Onze diefstalpreventieadviseur komt langs en maakt een lijst op met acties om je woning beter te beveiligen.
  • Reis of weekendje weg gepland? Vraag dan hier gratis afwezigheidstoezicht aan bij politie Schelde-Leie. Onze politieploegen komen dan regelmatig een kijkje nemen tijdens jouw afwezigheid, overdag en 's nachts.
  • Sluit je aan bij één van de 34 BIN's in onze zone. Deze buurtinformatienetwerken worden voornamelijk opgestart bij het opmerken van verdachte handelingen. Alle BIN-leden worden dan geïnformeerd en verwittigd om waakzaam te zijn.

Labels