Brandweerzone Centrum gestart op 1 januari 2015



Het Brandweerkorps van Merelbeke maakt sinds 1 januari deel uit van een groter geheel, Brandweerzone Centrum. Deze zone wordt gevormd door 8 korpsen (Merelbeke, Melle, Lochristi, Zelzate, Assenede, Deinze, Gavere en Gent), samen zo'n 1000 brandweerlieden sterk, waarvan ongeveer de helft vrijwilligers zijn.

Dankzij de hervorming kunnen de snelste en meest adequate middelen gestuurd worden bij een dringende interventie, zonder rekening te moeten houden met gemeentelijke grenzen. Dat betekent dat niet noodzakelijk het korps van je eigen gemeente langskomt, maar wel de ploeg die het snelst ter plaatse kan zijn. Dit was vroeger anders.

Drie grote principes vormen de basis van deze schaalvergroting. Ten eerste dat de burger recht heeft op de snelste adequate hulp, ten tweede dat elke burger recht heeft op eenzelfde basisbescherming tegen eenzelfde prijs en ten derde dat schaalvergroting noodzakelijk is.

Behalve de snellere hulpverlening zal er in de praktijk voor de burger zelf niet zoveel veranderen. Het noodnummer blijft ongewijzigd. Voor dringende hulpverlening (je huis staat in brand of er is een zwaar ongeval gebeurd met slachtoffers) bel je nog steeds naar het nummer 100 of 112.

Brandweerzone Centrum heeft een eigen, nieuw logo dat op alle wagens en kledij van de brandweermannen en -vrouwen zal komen. Het nieuwe logo toont een gestileerde brandweerhelm en vlam in combinatie met de naam van de nieuwe brandweerorganisatie.

Meer info op de facebookpagina en website van brandweerzone Centrum.

Labels