Samen met gouverneur Briers op pad tegen inbrekers: 1 dag niet

11 december 2014 - Vandaag besteed het hele land extra aandacht aan inbraakpreventie met '1 dag niet', de eerste nationale actiedag tegen woninginbraken.

Vorig jaar registreerden we in onze politiezone 308 woninginbraken en 137 pogingen tot inbraak.

De afgelopen jaren werden reeds vele inspanningen geleverd om deze inbraakcijfers te beheersen, zowel met personele inzet als materiële investeringen. Ondanks alles is het moeilijk om specifiek op gebied van (woning)inbraken het gewenste effect te bereiken. We zijn vandaag verheugd dat het fenomeen met een campagne als '1 dag niet' de extra aandacht krijgt dat het vereist. Het toont eveneens aan dat de inbraakproblematiek niet enkel zonaal weegt, maar een nationaal probleem is.

De lokale politie Regio Rhode & Schelde verzorgt vandaag een namiddag over diefstalpreventie. Ons initiatief kwam onder de aandacht van gouverneur Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen. We zijn vereerd dat hij ons deze middag bezoekt en de acties van de zone mee ondersteunt. Deze namiddag neemt korpschef Yves Asselman, samen met gouverneur Briers, een twintigtal deelnemers mee op wandeling in de omgeving van het politiecommissariaat van Merelbeke. Samen 'op dievenpad' zullen ze kijken door de bril van een potentiële inbreker om een gemakkelijk doelwit te spotten en er vervolgens lessen uit te trekken.

Vandaag zet de zone eveneens 30 extra personeelsleden in. We opteerden voor een grootse politionele actie waarbij mensen gecontroleerd worden wanneer zij onze zone binnenkomen via de belangrijkste invalswegen. De politie zal er dus staan, niet met een stakingspiket, maar met een preventiepiket.

Met deze symbolische acties willen we de bevolking duidelijk maken dat we elkaar nodig hebben en dat we samen instaan voor preventie en inbraakbeveiliging. Hoe meer burgers zich bewust worden van hun eigen preventierol, hoe sterker we samen staan in de strijd tegen woninginbraken.

Zie je iets verdachts? Aarzel niet en bel 101!

Labels