Zeg "neen" tegen geweld op vrouwen!

Ter gelegenheid van 25 november, de internationale dag ter bestrijding van geweld tegen vrouwen, werd een nieuwe internetcampagne gelanceerd. De website www.partnergeweld.be wil slachtoffers, daders en getuigen van partnergeweld beter informeren.

De cijfers zijn confronterend. De Verenigde Naties schatten dat wereldwijd tot zeven vrouwen op tien in de loop van hun leven slachtoffer worden van slagen, verkrachting, misbruik of verminking. Het meeste van dit geweld doet zich voor in intieme relaties. Vrouwen vormen de meerderheid van de slachtoffers van partnergeweld.

Zes bekende mannen zeggen in een choquerende en bijtende videoboodschap "neen" tegen geweld op vrouwen. In een filmpje van iets minder dan vier minuten wordt aan de hand van een aantal scènes met tweelingen de problematiek schrijnend onder de aandacht gebracht, gevolgd door getuigenissen van onder andere Bert Gabriëls, Guy Swinnen en Axl Peleman. Zij leggen uit waarom het volgens hen belangrijk is om de strijd aan te gaan tegen geweld op vrouwen. Klik hier om het filmpje te bekijken.

Op de website kan je ook kijken naar de kortfilm 'Fred en Marie'. Deze toont verschillende personages waar iedereen zich mee kan identificeren: een slachtoffer die het geweld ondergaat, een pleger van geweld, vrienden die getuige zijn en hier meelevend, onverschillig, opstandig of hulpeloos op reageren. De film is een initiatief van de federatie Wallonië-Brussel, Wallonië en de COCOF. De Nederlandstalige ondertiteling werd gefinancierd door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Labels