Week van de Handhaving 2019

We storen ons allemaal wel eens aan afval dat achterblijft op onze straten, pleinen en andere openbare plaatsen. Dit maakt het straatbeeld er immers niet mooier op. Bovendien heeft afval een zware impact op het milieu. Denk maar aan de plastic soep, dieren die verstrikt geraken in zwerfvuil of zwerfvuil dat via veevoer in magen van koeien terecht komt.

De lokale overheden en Mooimakers spannen zich al jaren in om sluikstort en zwerfvuil in te perken: ze sensibiliseren, organiseren opruimacties en zetten allerlei doelgerichte projecten op.

Maar er wordt ook gewerkt aan extra controle op zwerfvuil en sluikstort. Hier wordt nog eens op ingezet tijdens de Week van de Handhaving van 30 september tot 6 oktober. Die week zullen er meer controles zijn, zowel anoniem als in uniform. Lichte overtreders worden aangesproken. Hen worden alternatieven voorgesteld. Bij zwaardere overtredingen wordt er beboet. Anderzijds worden positieve acties uiteraard positief gewaardeerd: wie zijn zwerfvuil correct in de vuilnisbak gooit, verdient een complimentje.

De politiezone Regio Rhode & Schelde neemt actief deel aan de handhavingsweek door sensibiliseringsacties, maar ook door verhoogd toezicht.

Labels