Veilig met vuurwerk!

Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht wordt overal gretig vuurwerk aangekocht. Naar aloude traditie wordt rond de jaarwisseling het feestgevoel immers versterkt door het afvuren van dergelijke feestartikelen. Om alles veilig en vlot te laten verlopen willen wij enkele regels opnieuw onder de aandacht brengen.

Ook de FOD Economie bracht over dit item een nuttige brochure uit.

WETGEVING



In algemene regel is het ingevolge de 'Algemene politieverordening met zonale gelding' (1) verboden om - zowel op openbaar als op privaat domein - om het even welk vuurwerk af te steken zonder voorafgaande schriftelijke toelating van de burgemeester of zijn afgevaardigde. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor het afsteken van vuurwerk op nieuwjaarsnacht tussen middernacht en 01.00 uur; hiervoor is geen voorafgaande toestemming vereist.



Het type vuurwerk dat hier wordt bedoeld (het afvuren van de occasionele vuurpijl vanuit de particuliere tuin bij het inluiden van het nieuwe jaar) is in de wetgeving omschreven onder de algemene benaming van feestvuurwerk en dient te worden onderscheiden van het spektakelvuurwerk (2). Het gaat hier voornamelijk over 'klein vuurwerk' dat mag verkocht worden aan particulieren in de detailhandel. De maximum hoeveelheid die de handelaar mag verkopen per klant mag de 1.000 gram aan pyrotechnisch sas niet overschrijden (3). Dit is de hoeveelheid kruit die vervat is in het vuurwerk en moet wettelijk vermeld staan op de verpakking. De verkoop is totaal uitgesloten aan kinderen, jonger dan 16 jaar (4).

VERGUNDE VERKOPERS BINNEN DE POLITIEZONE

  • Hubo - Hundelgemsesteenweg 25 te 9820 MERELBEKE
  • Eurotuin - Fraterstraat 111 te 9820 MERELBEKE
  • Boekhandel Dallas - Fraterstraat 142 te 9820 MERELBEKE
  • Warenhuis Kangoeroe - Dendermondsesteenweg 116 te 9070 DESTELBERGEN

VEILIGHEID

Voor het aanwenden van deze "springstoffen" wensen wij de gebruikers en hun verantwoordelijken te wijzen op de potentiële gevaren en de te nemen voorzorgen.

De basisregel is een goede verstandhouding ten overstaan van derden en hun eigendom; een voorafgaand overleg met de buren vermijdt immers problemen nadien.

Ook dient er oog te zijn voor de openbare veiligheid en gezondheid.

  • Brandpreventie is hierbij essentieel: een blusapparaat of watervoorziening en het wegnemen van brandbaar materiaal uit de onmiddellijke omgeving (wanneer dit niet mogelijk zou zijn kan het volstaan om de omgeving voorafgaand te gaan natspuiten) zijn een minimum vereiste.
  • Voor het afsteken van de vuurpijlen voorziet men zich best van degelijke kledij, stevige handschoenen, een veiligheidsbril en een GSM in geval van nood.
  • De pijlen plaatst men best voor het afvuren in recipiënten die stevig bevestigd zijn in de grond of die op zijn minst beveiligd zijn tegen het omvallen, omstoten of omwaaien (vb, een PVC-buis die is ingegraven in de grond).
  • Hou rekening met de windrichting en de richting waarin het projectiel wordt afgevuurd (hanteer steeds een veilige richting, weg van personen, dieren, beplanting, bebouwing en voertuigen).
  • Volg steeds de gebruiksaanwijzing die in de drie landstalen moet vermeld staan op de verpakking van het vuurwerk (5). Is dit niet zo, dan impliceert dit een inbreuk op de wetgeving voor springstoffen en kan worden verondersteld dat men te maken heeft met een onveilig product.
  • Wanneer vuurwerk niet bij de eerste poging afgaat, probeer onder geen geding deze opnieuw aan te steken.
  • Het aansteken van de lont gebeurt bij voorkeur van op afstand, door middel van een lang aanmaakhout, in plaats van met een lucifer of aansteker.

Als laatste punt wensen wij de burgerlijke aansprakelijkheid toe te lichten waartoe gebeurlijke incidenten de aanleiding kunnen geven. Deze is normaal gedekt door de familiale verzekering onder clausule van de algemene waarborgen, doch voorafgaand overleg met uw makelaar hieromtrent is aangewezen.

------

(1) Overkoepelend politiereglement voor de gemeenten Destelbergen, Merelbeke, Melle en Oosterzele.

(2) art. 2 van het Algemeen Reglement op de springstoffen stelt dat de Klasse C m.b.t. het vuurwerk wordt ingedeeld in drie groepen naargelang de bestemming en de gevaarsgraad: a) het spektakelvuurwerk b) het feestvuurwerk en C) het vuurwerk voor technisch gebruik en/of seinvuurwerk).

Het feestvuurwerk moet voldoen aan volgende fundamentele veiligheidseisen die erop van toepassing zijn:

1. Het feestvuurwerk, inzonderheid datgene bestemd om geleid voort te brengen, mag bij het aansteken geen gevaarlijke brokstukken wegslingeren.

2. de voorgestelde inleidingsmethode moet borg staan voor een veilige en betrouwbare ontbinding van het feestvuurwerk.

3. het feestvuurwerk dat lichteffecten in de lucht geeft, moet, wanneer het wordt aangestoken, een voldoende hoogte bereiken om niet gloeiend terug op de grond te vallen.

4. feestvuurwerk mag enkel worden gebruikt voor zijn normaal gebruik. Het moet worden gebruikt volgens zijn gebruiksaanwijzing, op plaatsen en in omstandigheden die niet van aard zijn om de openbare veiligheid aan te tasten.

(3) art. 265. van het Algemeen Reglement op de springstoffen stelt dat particulieren, zonder bijkomende vergunning onder zich mogen houden: 7° een hoeveelheid feest- en seinvuurwerk ten belopen van 1 kilogram erin vervat pyrotechnisch sas.

(4) art. 264 van het Algemeen Reglement op de springstoffen stelt dat: de kleinhandelaars mogen geen kruit of vuurwerk afgeven aan kinderen van minder dan 16 jaar oud.

(5) art. 264 van het Algemeen Reglement op de Springstoffen : feestvuurwerk dat, al dan niet tegen betaling, op de markt wordt gebracht of daartoe bestemd is, moet voorzien zijn van een markering die minstens opgesteld is in de taal of de talen van het betrokkene gebied, in overeenstemming met de Wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming, met vermelding van:

1° de handelsbenaming van het vuurwerk vbn. : knalerwten, knalgranaten, voetklappers,...

2° de vermelding "Feestvuurwerk"

3° zijn indeling en in voorkomend geval, de aanduiding "ontploffend vuurwerk"

4° de hoeveelheid pyrotechnisch sas als ze niet kleiner is dan 0,5 gram wanneer het gaat om ontploffend vuurwerk en in de andere gevallen, als die hoeveelheid niet kleiner is dan 2 gram.

5° de vermelding "niet afgeven aan kinderen jonger dan 16 jaar"

6° de gebruiksaanwijzing als het gaat om niet-ontploffend vuurwerk met 2 gram of meer pyrotechnisch sas en altijd als het gaat om ontploffend vuurwerk.

7° de referentie van het indelingscertificaat uitgereikt door de dienst der springstoffen. vb : C-7. knalbonbons.

Labels