Resultaten snelheidscontroles 2023

Afgelopen jaar passeerden er in de politiezone Regio Rhode & Schelde tijdens 771 snelheidscontroles 154.525 voertuigen langs onze flitscamera’s. 7.367 bestuurders of een gemiddelde van 4,77% reed te snel. Zij ontvingen een boete in de bus. Deze kunnen gaan van 53 euro (onmiddelijke inning) tot 4.000 euro na veroordeling door de politierechtbank. Wanneer een bestuurder meer dan 30 km/u te snel reed, kan het rijbewijs tot 5 jaar worden ingetrokken.

Wie te snel rijdt, ziet minder

In 2023 hield meer dan 95% van de bestuurders zich gelukkig wél correct aan de snelheidslimieten. Zij zorgden mee voor veilig verkeer voor iedereen. Wie zich aan de snelheidslimiet houdt, ziet het verkeer immers beter en kan op tijd reageren bij onverwachte situaties.

Hoe worden snelheidslimieten bepaald?

De snelheidslimiet is eerst en vooral een veiligheidslimiet. Dit wordt voor elke weg apart bekeken. De wegbeheerders, dit zijn het Vlaams Gewest en de gemeente houden daarbij rekening met de functie van de weg, de samenstelling van het verkeer en het soort conflicten dat kan optreden. Hoe meer verschillende weggebruikers (fietsers, voetgangers, auto's, vrachtwagens, …) dezelfde weg delen, hoe meer kans op ongevallen en hoe lager de snelheidslimieten.

Waarom is te snel rijden zo gevaarlijk?

  • Hoe sneller je rijdt, hoe minder tijd je hebt om alles rondom jou te zien en te reageren.
  • Bij hogere snelheden krijg je last van tunnelzicht.
  • Je stopafstand wordt groter naarmate je sneller rijdt.
  • Bij een ongeval is de impact van de botsing groter naarmate je sneller rijdt.
  • Als je te snel rijdt, vergroot de kans op zware ongevallen.

Als je te snel rijdt, zie je minder. Dit geldt ook voor maar een beetje te snel rijden, voor ervaren chauffeurs en wanneer je alleen op de baan denkt te zijn. Een beetje te snel is nog altijd te snel. Ervaring kan een vals gevoel van veiligheid geven en tegenwoordig ben je nooit nog alleen op de weg, zelfs al lijkt dat zo. Hou je dus aan de snelheidslimiet in elke situatie en zorg mee voor veilig verkeer voor iedereen.

Bron en afbeelding: Vlaamse Stichting Verkeerskunde - VSV veilig verkeer: https://www.veiligverkeer.be/veilig-rijden/snelheid

Labels