Politiezones werken samen bij AMOK-opleiding !

Naar aanleiding van enkele incidenten in zowel binnen- als buitenland werden nieuwe procedures uitgewerkt die de politiediensten moeten volgen bij de problematiek van 'wilde schutters'.

De politiezones Regio Puyenbroeck en Regio Rhode en Schelde beslisten om samen te werken bij het aanleren van deze nieuwe technieken aan hun personeel.

De laatste jaren werden buitenlandse politiediensten meermaals geconfronteerd met het fenomeen waarbij een dader zoveel mogelijk slachtoffers maakt in een vlaag van blind geweld. Ook ons land kende dergelijke incidenten. Deze feiten, ook AMOK-incidenten genoemd, slaan op een situatie waarbij een persoon of personen op een bepaalde locatie de daar aanwezige personen aanvalt/aanvallen en zo veel mogelijk slachtoffers tracht(en) te maken, zonder zich daarbij te verschansen of gijzelaars te nemen.

De klassieke procedure waarbij een perimeter rond het gebouw wordt ingesteld en de speciale eenheden worden opgeroepen, neemt in dergelijk situaties té veel tijd in beslag en geeft de dader de tijd om nog meer slachtoffers te maken. Daarom werd een nieuwe AMOK-procedure ontwikkeld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de diverse entiteiten van de lokale en federale politie. Het is de bedoeling de dader(s) snel te lokaliseren, te isoleren en te neutraliseren.

De politiezones Regio Rhode en Schelde (Destelbergen, Melle, Merelbeke, Oosterzele) en Regio Puyenbroeck (Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zelzate) beslisten voor een deel van deze 2-daagse opleiding samen te werken. Het theoretische luikt wordt per politiezone onderwezen. Bij de praktische oefeningen wordt echter beroep gedaan op elkaars expertise inzake geweldsbeheersing. Zo namen enkele specialisten geweldsbeheersing van de politiezone Regio Puyenbroeck deel aan de opleiding van zone Regio Rhode en Schelde en omgekeerd. Het voordeel van deze samenwerking is onder andere een grotere uniformiteit in de manier van opleiden. Het zorgt er ook voor dat de ploegen op het terrein efficiënter kunnen samenwerken indien nodig.

Om de trainingen zo realistisch mogelijk te maken wordt geoefend in een leegstaand schoolgebouw en voor de figuranten doet de politie beroep op vrijwilligers van de Zonale Misdrijfpreventie Organisatie (ZMPO) van de politiezone Regio Rhode en Schelde!

Na enkele trainingsessies in mei en juni 2013 zijn bijna alle operationele personeelsleden van de zone Regio Rhode en Schelde opgeleid. De voorbije week startte de politiezone Regio Puyenbroeck op haar beurt met de opleiding. Tegen eind november zouden ook deze politiemensen de nieuwe technieken onder de knie moeten hebben. Voor nieuwe personeelsleden wordt het opleidingspakket geïntegreerd in de basisopleiding.

Labels