Politiezone controleert extra op fietsverlichting

Net zoals de voorbije jaren zal onze politiezone tijdens de komende donkere maanden extra controles op de fietsverlichting uitvoeren. Deze acties, luisterend naar de naam 'Zwarte Piet', volgen ook nu weer op een preventieve campagne.

Hoewel fietsen goed is voor de gezondheid, zijn fietsers enorm kwetsbaar in het verkeer. Volgens de cijfers van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (www.bivv.be en www.goforzero.be) lopen fietsers per afgelegde kilometer vier keer meer kans in het verkeer om te komen dan auto-inzittenden. Naast aangepast fietsgedrag, het dragen van een fietshelm en opvallende en/of reflecterende kledij, zijn ook de lichten van de fiets levensbelangrijk. Het komt er vooral op aan dat andere weggebruikers, in de eerste plaats automobilisten en vrachtwagenbestuurders, fietsers tijdig opmerken.

Binnen onze politiezone behoort het beheersen van de verkeers(on)veiligheid tot de absolute prioriteiten, opgenomen in het Zonaal Veiligheidsplan. In het kader van de actieplannen die hieromtrent uitgewerkt zijn kregen alle scholen op ons grondgebied de voorbije maanden de kans om de fietsen van hun leerlingen te laten controleren. In eerste instantie werden hiervoor de wijkinspecteurs ingezet. In Merelbeke en Oosterzele droeg ook onze Zonale Misdrijfpreventieorganistatie haar steentje bij.

In totaal werden 1.414 fietsen aan een controle onderworpen in het kader van deze preventieve campagne. Er werd nagekeken of ze voldeden aan de wettelijke technische voorschriften. Uit dit nazicht bleek dat 363 fietsen (25,67%) één of meerdere gebreken vertoonden. De leerlingen van wie de fiets in orde was, ontvingen een kleine attentie. Kinderen wiens fiets niet in orde was, kregen de kans zich in regel te stellen.

Nu we terug in de donkere maanden zijn zullen al onze medewerkers extra aandacht besteden aan het gebruik van de fietsverlichting en verbaliseren waar nodig. De verkeersdienst zal specifieke controles uitvoeren op locaties waar veel fietsers passeren. Volgens de wegcode zijn fietsers immers verplicht hun lichten te gebruiken tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Dit moet ook telkens wanneer de zichtbaarheid beperkt is tot minder dan 200 meter. Afhankelijk van de omstandigheden zullen ofwel waarschuwingen of processen-verbaal opgesteld worden. Bij minderjarige overtreders worden ook de ouders in kennis gesteld.

Labels