Opgelet voor valse mails van pakjesbedrijven

We krijgen nog steeds meldingen van valse mails van Bol.com met de vraag om de bestelling van een cd van zangeres Enya te bevestigen. Het gaat om een phishingmail die is nagemaakt door oplichters.

"Fijn dat je weer voor ons gekozen hebt", begint de mail de populaire Nederlandse webwinkel. Waarna je bevestiging krijgt van je bestelling van "Dark Sky Island", de nieuwe cd van Enya die in februari uitkomt. De aankoop kost je 21,99 euro en zal via domiciliëring van je rekening worden gehaald. De mail verplicht je niets te bevestigen maar doet alsof die bevestiging al is gebeurd. "We sturen je een e-mail zodra de bestelling is verstuurd", klinkt het.

Bizar mailadres

Bij bol.com wordt bevestigd dat het om een phishingmail gaat. "Jammer genoeg is dit niet de eerste keer dat de firma daar het slachtoffer van is", zegt Marjolein Verkerk, de persmanager van het bedrijf. "Maar we merken wel dat consumenten alerter zijn voor deze vorm van oplichting en ons zelf op de hoogte brengen. Het lijkt er trouwens op dat deze keer vooral Belgische personen worden geviseerd".

Marjolein Verkerk wijst er wel op dat de onbekende oplichters niet enkel klanten van bol.com als mikpunt uitkiezen. "Vaak hebben die misdadigers ergens een lijst van mailadressen op de kop kunnen tikken waar ze dan willekeurig enkele namen uit plukken". Bol.com adviseert de mail direct te verwijderen, niet door te klikken op de e-mail en zeker geen gegevens van jezelf door te spelen. De valse mail ziet er professioneel gemaakt uit maar het mailadres van de afzender klinkt niet vertrouwd en komt in dit geval uit Australië.

(bron: Het Nieuwsblad)

Labels